Kontakt

Overførselsmodtagere

Misvisende at det ikke kan betale sig at arbejde for 42.500 danskere

Det har været i fremme i debatten, at op mod 42.500 har mere ud af at få kontanthjælp end at arbejde. Imidlertid er op mod 40.000 af dem enten deltidsansatte eller selvstændige. Under 200 er fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere, som faktisk er berettiget til kontanthjælp.

I juni 2014 kom Skatteministeriet med et svar (på spørgsmål SAU 371, alm. del), der viste, at der var op mod 42.500 personer, som havde en indkomst efter skat, der var mindre end kontanthjælpen. Tallet blev i den offentlige debat oversat til, at det for 42.500 danskere ikke kunne betale sig at arbejde, og at disse personer ville få mere ud af at få kontanthjælp end at arbejde.

Det er en misvisende tolkning af tallet. Graver man dybere ned i, hvem de 42.500 personer er, viser det sig, at der reelt er tale om et tankeeksperiment uden direkte forbindelse til virkeligheden.

For det første er langt hovedparten af de 42.500 personer slet ikke berettiget til kontanthjælp. Det skyldes, at mange af dem har samboende eller ægtefæller med en indkomst eller formue som gør, at de ikke i dag ville være berettiget til kontanthjælp.Omkring 7.200 er berettiget til kontanthjælp - heraf er kun 200 almindelige lønmodtagere.

For det andet er op mod 40.000 ud af de 42.500 personer enten deltidsansatte, der naturligt nok har en lav indkomst, eller selvstændige, der selv har indflydelse på, hvor meget, de vil trække ud i indkomst.

Som Skatteministeriet skriver om gruppen af selvstændige, har disse ”(…) væsentlig indflydelse på driften (…)” og ”(…) kan eventuelt ”vælge” at aflønne sig selv meget lavt i et enkelt år og samtidig foretage en muligvis betydelig ”opsparing” i virksomheden.” (SAU 371, alm. del).

Hvad angår de deltidsansatte, skriver Skatteministeriet i sit svar, at hovedparten af de deltidsbeskæftigede lønmodtagere ”(…) har en forholdsvis kort ugentlig arbejdstid og ville opnå en indkomst over de anførte grænseniveauer, hvis de havde arbejdet på fuld tid. For disse personer er det således ikke timelønnen, men beskæftigelsesomfanget, der er årsagen til, at de får en lav indkomst.” (SAU 502, alm. del).

Det giver således ikke mening at sammenligne indkomsterne for de selvstændige og deltidsansatte med kontanthjælpsmodtagere og bruge det som argument for at sænke kontanthjælpen.

Summa summarum er der altså ikke tale om, at det for 42.500 ikke betaler sig at arbejde. Stort set samtlige er deltidsansatte eller selvstændige, der måske har en lav indkomst efter eget valg eller for en periode. Dertil er det reelt kun omkring 200 lønmodtagere af de 42.500 kr., der er berettiget til kontanthjælp.

Omtalt af Avisen.dk d. 23. juni 2014