Kontakt

Uddannelse

Hver anden ung med ufaglærte forældre får ikke en uddannelse

Nye tal viser, at omkring hver anden ung med ufaglærte forældre får en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. I 1990’erne lå andelen af mønsterbrydere på 60 procent, hvilket gennem 00’erne faldt til ca. 50 procent. Nu er der imidlertid tegn på, at flere unge bryder den sociale arv. Andelen af mønsterbrydere steg 2 procentpoint fra 2014 til 2015.

I 1990’erne fik 60 procent af unge med ufaglærte forældre en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. I løbet af 00’erne og starten af 10’erne faldt andelen af mønsterbrydere til ca. 50 procent i 2014.

De seneste tal viser imidlertid en positiv vending antallet af unge, der bryder den sociale arv. Omkring 52 procent af de 25-årige, der er vokset op med ufaglærte forældre, havde fuldført mindst en ungdomsuddannelse 1. januar 2015.

Mønsterbrydere er her defineret som andelen af de 25-årige, hvis forældre var ufaglærte, da den 25-årige var 16 år, og som har fuldført enten en ordinær uddannelse, dvs. en gymnasial, erhvervs - eller videregående uddannelse.

Det er altså lidt mere end hver anden ung med ufaglærte forældre, der får en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse i dag. Det skal ses i lyset af, at antallet af 25-årige med ufaglærte forældre er faldet markant.

Antallet af 25-årige med ufaglærte forældre er reduceret fra knap 34.000 i 1990 til 8.000 i 2015, dvs. med over 75 procent.

Blandt unge, hvor mindst en af forældrene havde en gymnasial eller faglært uddannelse, er andelen, der ikke har fuldført en uddannelse udover grundskolen markant mindre. Andelen af unge uden uddannelse er omtrent halvt så stor blandt unge med faglærte forældre, som blandt unge med ufaglærte forældre. Forskellen skærpes yderligere, når man ser på børn af forældre med en videregående uddannelse.

Analysen er omtalt af Jyllands-Posten d. 2. april.