Kontakt

Ulighed

Voksende fattigdom deler Danmark – udkantsområder og hovedstaden hårdest ramt

Fattigdommens danmarkskort viser, at der er markante forskelle i andelen af fattige og fattige børn på tværs af kommunegrænserne. Mens nogle kommuner er hårdt ramt af den voksende fattigdom, har andre kommuner meget få fattige borgere. Den voksende fattigdom i Danmark rammer specielt i hovedstaden og landets udkantsområder.

Antallet af fattige i Danmark fortsætter med at stige, og der er nu 304.000 fattige personer i Danmark. Hvis de studerende fraregnes, er der godt 200.000 fattige personer i Danmark. Fattigdommen i Danmark er skævt fordelt, hvilket kommer til udtryk ved, at det er storbyerne og yderkantsområderne, der har de største andele af fattige.

Københavns kommune er suverænt den kommune med den største andel af fattige. Syv procent af indbyggerne i København lever således i fattigdom, når studerende udelades. Det er næsten dobbelt så stor en andel som andelen af fattige i hele landet, hvor 3,7 pct. lever i fattigdom.

Hvis tendensen fortsætter, vil vi opleve en stadig større social og økonomisk forskel på tværs af landet.

Udover Københavns mange fattige bor der ligeledes mange fattige i yderkantsområderne som Morsø, Lolland, Langeland, Tønder og Bornholm, hvor 4,5-5 pct. af indbyggerne lever i fattigdom.

De områder, hvor der bor relativt færrest fattige, er omegnskommuner til hovedstaden samt kommuner omkring Århus.

Flest fattige børn i Tønder, København og på Langeland
Der bor specielt mange fattige børn i yderkantsområderne i Danmark. Ud af de seks kommuner med den største andel fattige børn, kan de fem betegnes som yderkantskommuner. Tønder, Langeland, Lolland, Bornholm og Morsø ligger således alle i top seks over kommuner med flest fattige børn.

Eneste undtagelse helt i toppen er Københavns kommune, som er den kommune med næstflest fattige børn. Hele 8,3 pct. af børnene i Københavns kommune lever i fattige familier, hvilket kun er overgået af Tønder, hvor 8,4 pct. af børnene er fattige.

Den stigende regionale fattigdom er et alvorligt samfundsproblem
Den stigende fattigdom på alle niveauer i Danmark udgør et større og større samfundsproblem. En gennemgående tendens på fattigdommens danmarkskort er, at der bor mange fattige i yderkantsområderne og storbyerne.

Hvis tendensen fortsætter, vil vi opleve en stadig større social og økonomisk forskel på tværs af landet. I det lys kan en officiel fattigdomsgrænse i Danmark være første skridt på vejen til at erkende det voksende problem og være med til at skabe enighed om problemets omfang.

Ser man på udviklingen i antallet af fattige børn i kommunerne over en årrække, viser det sig, at de kommuner, der har den største andel af fattige børn, samtidig har oplevet en højere vækst i andelen af fattige børn, end de kommuner der har færrest fattige børn.

Når tendensen er, at fattigdommen i stigende grad koncentreres i bestemte områder, er der øget risiko for, at de sociale problemer i de hårdest ramte områder forstærkes over en årrække.

Omtalt i Radioavisen 29. april 2010.