Velstand

Vækstpakke gavner ikke kun bygge- og anlægsbranchen

Regeringen har i sit nye finanslovsforslag varslet en fremrykning af de offentlige investeringer på 18,5 milliarder kroner - investeringerne tilgodeser ikke kun bygge- og anlægsbranchen, som det ofte hævdes, men spreder sig over flere sektorer - af de 12000 arbejdspladser der skabes, er omkring halvdelen i den private sektor, 4700 i byggeriet og omkring 1000 i industrien.

I den økonomiske debat hævdes det ofte fejlagtigt af fremrykning af offentlige bygge- og anlægsinvesteringer kun gavner bygge- og anlægssektoren.

Nye beregninger fra AE på baggrund af den samfundsøkonomiske model ADAM viser imidlertid, at ca. halvdelen af arbejdspladserne, som investeringerne skaber, er arbejdspladser i den private servicesektor og 10 pct. af de skabte arbejdspladser kommer industrien til gode. Samlet kommer altså 60 pct. af den samlede beskæftigelseseffekt andre brancher til gode end byggeriet.

Regeringens planer om at kickstarte dansk økonomi med 18½ mia. kr. fordelt over 2012 og 2013, ventes samlet at skabe 9.000 arbejdspladser i 2012 og 12.000 arbejdspladser i 2013.

Under antagelse af, at de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer fx øges med 10,7 mia. kr. i 2012 og 8 mia. kr. i 2013, vil således ca. 6.300 være arbejdspladser i den private servicesektor, mens der i byggeriet skabes ca. 4.700 arbejdspladser og ca. 1.000 arbejdspladser i industrien i 2013.

Grunden til den store beskæftigelseseffekt i andre brancher udover byggeriet er, at byggeriet er afhængig af en masse input fra andre brancher. Det gælder fx input fra den private servicesektor i form af rådgivning, logistik, transport, oprydning på byggepladserne, ligesom investeringerne kaster mere handel af sig.

Eksempelvis skabes der inden for den private servicesektor ca. 1.800 arbejdspladser inden for handel og ca. 4.000 arbejdspladser inden for anden privat service, som bl.a. dækker over rådgivning fra ingeniører og arkitekter, renovation, renholdelse, bogføringsvirksomhed, advokatvirksomhed mm.

Også inden for transport og finansiel service der et par hundrede arbejdspladser. Samtidig har også den private sektor gavn af de offentlige investeringer. Virksomheder som fremstiller hhv. jern, metal og byggematerialer skaber hver 500 arbejdspladser.

God økonomisk ræson i at sætte gang i økonomien nu
En kickstart af den danske økonomi kan muligvis være med til at knække ledighedskurven, så vi undgår at denne bider sig fast på et for højt niveau til skade for væksten. Samtidig kan en fremrykning af de offentlige investeringer være med til at gribe den voksende andel af marginaliserede, som vi ellers risikere at tabe på gulvet.

Næste skridt er at øge uddannelsesniveauet i arbejdsstyrken, så arbejdsstyrken kan løfte de opgaver, som venter forude. Om ti år vil vi opleve en markant mangel på uddannet arbejdskraft, som enten er faglærte eller har en videregående uddannelse. Hvis disse huller ikke lukkes, koster det Danmark vækst og velstand.

Hvis man ikke sætter gang i væksten, så puklen af langtidsledige bliver for høj og ikke får øget uddannelsesniveauet kommer dansk økonomi heller ikke til at høste den fulde gevinst af fx tilbagetrækningsreformen eller andre tiltag som øger arbejdsstyrken.

Omtalt i Børsen d. 8. november 2011