Kontakt

Ulighed

Social ulighed i levetiden

Nye tal for udviklingen i middellevetiden viser store forskelle mellem indkomst- og uddannelsesgrupper i Danmark - middellevetiden for de 25 procent rigeste mænd er på 82,0 år, mens middellevetiden for de 25 procent fattigste mænd er på 72,2 år - dermed er der næsten 10 års forskel i levetiden mellem de 25 procent rigeste og fattigste i Danmark.

AE har fået adgang til det bagvedliggende beregningsgrundlag, og foretaget opdaterede beregninger af levetidsforskelle mellem indkomst- og uddannelsesgrupper – for både mænd og kvinder.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at middellevetiden for mænd er 77,3 år i 2011, mens middellevetiden for kvinder er 81,6 år.

Dermed er middellevetiden for mænd og kvinder steget med henholdsvis 4,6 år og 3,7 år siden 1995. Der er imidlertid stor forskel på middellevetiden mellem forskellige befolkningsgrupper.

Mænd med lav indkomst lever markant kortere end mænd med høj indkomst
Middellevetiden for de 25 pct. rigeste mænd er på 82,0 år, mens middellevetiden de 25 pct. fattigste mænd er på 72,2 år. Middellevetiden er således næsten 10 år højere i 4. indkomstkvartil sammenlignet med middellevetiden i 1. indkomstkvartil.

For 25 år siden – dvs. i 1987 var den tilsvarende forskel i middellevetiden mellem indkomstgrupperne ”kun” på 5,5 år. Det peger på, at der i perioden er sket en gradvis stigning i den sociale ulighed i levetiden for mænd – målt ud fra middellevetiden for de fire indkomstgrupper.

En tilsvarende opgørelse for kvinder viser, at de 25 pct. rigeste kvinder har en middellevetid på 84,7 år i 2011, mens middellevetiden for de 25 pct. fattigste kvinder er 78,9 år – dvs. en forskel på 5,8 år mellem høj- og lavindkomstgruppen

Uddannelse og forventet restlevetid
Den forventede restlevetid blandt 30-årige mænd med de (25 procent) længste uddannelser er 49,7 år i 2011, mens den forventede restlevetid blandt 30-årige mænd med de (25 procent) korteste uddannelser er 45,6 år.

Der er således en forskel i den forventede restlevetid på de to uddannelsesgrupper på 4,1 år. Denne forskel er ca. fordoblet i løbet af de seneste knap 25 år – dog med en tendens til stabilisering i de senere år.

Tilsvarende er der for kvinder ligeledes forskelle i den forventede levetid på tværs af uddannelsesgrupperne – men forskellene er ikke helt så store som for mændene. Også for kvinder er der sket en stigning i de uddannelsesmæssige forskelle i den forventede restlevetid i løbet af de seneste knap 25 år.

Analysen er udarbejdet i samarbejde med Institut for Folkesundhedsvidenskab (Københavns Universitet)

Omtalt af Politiken d. 13. marts 2012