Kontakt

Arbejdsmarked

Krisens skygger trækker stadig spor

I år er det 10 år siden krisen ramte. I dag har opsvinget omsider bidt sig fast, men krisen har stadig konsekvenser. Danmark er blevet fattigere permanent og mange personer er stadig mærket af krisen.

D. 15. september 2008 indleverede den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers sin konkursbegæring. Det blev startskuddet til finanskrisen, der blev til den største økonomiske krise i nyere tid i såvel USA som Europa. 

Aktiekurserne styrtdykkede på alverdens børser, og panikken blandt investorerne rullede over det meste af verdenen. Flere banker og forsikringsselskaber viste sig at være insolvente, og bankpakker blev sat i værk over hele verdenen for at forhindre konkurser. Man håbede, at man på den måde kunne holde hånden under de finansielle markeder.

Aktiekurserne fortsatte imidlertid deres fald, og panikken spredte sig til forbrugerne, som blev mere tilbageholdende. Forbrugertilliden styrtdykkede, og efterspørgslen begyndte at falde, ikke mindst på boligmarkedet. Finanskrisen var nu ikke længere kun en finansiel krise, men begyndte at sætte spor på beskæftigelsen, BNP, det private forbrug og virksomhedernes investeringer. Finanskrisen blev en således en realøkonomisk krise.

I år er det alt sammen 10 år siden.

I denne publikation ser vi nærmere på konsekvenserne af krisen, hvad krisen kostede Danmark og hvordan er det gået med krisens ofre? Krisen for 10 år siden er desværre ikke den sidste økonomiske krise, vi kommer til at opleve. Derfor er læren af finanskrisen utrolig vigtig.

Publikationen viser bl.a., at dansk velstand ligger permanent 90 mia. kr. lavere, end hvis vi ikke var blevet ramt af krisen. At krisen har haft blivende konsekvenser på beskæftigelsen for lønmodtagere, som arbejdede på en arbejdsplads, der lukkede under krisen og at krisens ofre fortsat halter efter på lønnen.