Kontakt

Voksen- og efteruddannelse

Stor gevinst ved at løfte ufaglærte

Det er fornuftigt at bruge coronakrisen til at skrue op for opkvalificering. Der er nemlig store samfundsmæssige gevinster ved at løfte ufaglærte til faglærte.

Regeringen har offentliggjort et større opkvalificeringsudspil. En bærende del af udspillet er, at ledige ufaglærte over 30 år skal have mulighed for at opkvalificere sig og tage en faglært uddannelse på 110 procent af dagpengesatsen.

Det er fornuftigt at bruge coronakrisen til at sikre, at flere ufaglærte får en faglært uddannelse. Der er nemlig store samfundsmæssige gevinster ved at løfte ufaglærte til faglært niveau.

Når ufaglærte får en faglært uddannelse, forbedres deres tilknytning til arbejdsmarkedet. De er generelt mindre arbejdsløse, de varetager mere produktive job til højere løn, og de betaler mere skat. Det bidrager alt sammen positivt til samfundsøkonomien.

2.000 nye faglærte forbedrer de offentlige finanser
I 2019 beregnede vi, hvad gevinsterne vil være ved at lave et stort uddannelsesløft for ufaglærte. Vi regnede på effekten af, hvis man hvert år gør 2.000 ufaglærte til faglærte.

Resultatet var klart: 2.000 ufaglærte, der bliver faglærte, giver store samfundsgevinster. Det vil forbedre den offentlige saldo, den finanspolitiske holdbarhed vil blive forbedret, og velstanden i samfundet vil blive forøget.

Dertil vil arbejdsudbuddet blive løftet til gavn for virksomhederne. Vores beregninger viser altså, at der er god musik i at løfte ufaglærte til faglært niveau.

Regeringen vil give ufaglærte ledige mulighed for at løfte sig til faglært niveau i år og næste år. Dermed er der tale om en midlertidig uddannelsesindsats, imens coronakrisen raser.

Ifølge regeringen skal den nye mulighed med at uddanne sig på forhøjet dagpengesats gælde erhvervsuddannelser på positivlisten.

Positivlisten er en række erhvervsuddannelser med særligt gode jobmuligheder fremover. Det betyder, at man alt andet lige må forvente, at der er særlig gode chancer for, at de ledige ufaglærte får en markant forbedring af deres arbejdsmarkedstilknytning, hvilket vil gavne samfundsøkonomien.

Trods coronakrisen er forventningen, at vi i Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft de kommende år. Samtidig vil antallet af ufaglærte job falde. Den udvikling skyldes både den generelle teknologiske udvikling, men også den grønne omstilling vil øge behovet for faglærte som for eksempel industrioperatører og elektrikere.

Bragt på A4 Arbejdsliv den 10. juni 2020