Kontakt

Beskæftigelse

Regeringens sparekurs overgår udflytning i 9 ud af 10 kommuner

Med udflytningen af statslige arbejdspladser vil regeringen skabe aktivitet i hele landet. Men samtidig fører regeringen en udgiftspolitik, der betyder, at der skal skæres i den kommunale beskæftigelse. Samlet set står 9 ud af 10 kommuner til at tabe offentlige arbejdspladser.

Regeringen fremlagde i 2015 udspillet 'Bedre Balance', der lagde op til at udflytte 3.900 statslige fuldtidspersoner fra hovedstadsområdet til provinsen. Det ville ifølge regeringen skabe øget aktivitet i hele landet.

Samtidig viser beregninger fra Finansministeriet, at den offentlige beskæftigelse vil blive reduceret med 8.000 fuldtidspersoner frem mod 2025 sammenlignet med i dag. Det er vel og mærke oveni de ca. 10.000 fuldtidspersoner, som regeringen allerede har sparet væk i den offentlige beskæftigelse de seneste to år.

Regeringen flytter altså statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen med den ene hånd, men fører samtidig en udgiftspolitik med den anden hånd, der betyder, at der skal skæres markant i den kommunale beskæftigelse. 

Hvis den fremadrettede reduktion i den offentlige beskæftigelse bliver jævnt fordelt ud over hele den offentlige sektor, så vil regeringens sparekurs overgå udflytningen af statslige arbejdspladser i 9 ud af 10 kommuner. Den offentlige beskæftigelse vil samlet set blive reduceret i 87 ud af landets 98 kommuner frem mod 2025.

Ser man isoleret på de 31 kommuner, der får tilført statslige arbejdspladser, er nettoeffekten også negativ i to ud af tre kommuner. Den offentlige beskæftigelse forventes nemlig at blive reduceret i 20 ud af de 31 kommuner, som får tilført statslige arbejdspladser frem mod 2025.

 Omtalt af Ugebrevet A4 den 14. december 2017.