Kontakt

Grundskole

Danmark er et af de lande, hvor flest går på privatskole

Danmark er et af de OECD-lande, der ligger højest, når det kommer til andelen af elever, der går på privatskole. I dag starter godt 17 pct. af eleverne i 1. klasse på privatskole. Søgningen til privatskolerne har været stigende de senere år.

Ser man på andelen af elever på private skoler blandt elever i 0-6. klasse i OECD, så ligger Danmark langt over gennemsnittet blandt OECD-lande. Af en række udvalgte OECD-lande, er det kun i Storbritannien, Spanien og Belgien, hvor flere går på privatskole end i Danmark.

Søgningen til privatskolerne har været stigende gennem en årrække. Siden 2009 er andelen af børn i 1. klasse, der starter i privatskole steget med 4 procentpoint. Det er nu 17,4 procent af børnene i 1. klasse, der går på privatskole.

De børn, der i Danmark går på privatskole, kommer med en stærkere social baggrund end andre. Flest akademikerforælder sender deres børn på privatskole.

En af forklaringerne på den stigende søgning mod privatskolerne er, at et stort antal folkeskoler er lukket ned rundt omkring i landet de senere år. Over 200 folkeskoler er lukket siden 2007, og knap 15 pct. af eleverne begynder i privatskolen, når den lokale folkeskole lukker.

En anden faktor, der kan have betydning for den stigende søgning til privatskolerne, er den økonomiske favorisering af privatskolerne de senere år. Siden 2015 er tilskuddet til privatskolerne øget. Den såkaldte ”koblingsprocent” er steget fra 71 pct. til 76 pct. i årene 2015-2019. I samme periode er de offentlige udgifter til folkeskolen faldet.

En satsning på folkeskolen bør stå højt på den politiske to-do-liste. En folkeskole, hvor ressourcestærke og ressourcesvage møder hinanden i klasseværelset, har været kendetegnende for Danmark. Vi har kunnet drage fordel af den positive klassekammerateffekt, der er, når ressourcestærke trækker de knap så stærke op – og så giver den blandede folkeskole et godt fundament for en bedre forståelse på tværs af økonomiske og sociale skel i samfundet.

Folkeskolen skulle helst være det tilbud, som alle sociale lag i samfundet vælger til. For vi skulle nødigt havne et sted, hvor dem, der har råd, er sikret end bedre uddannelse, end dem, der ikke har – og endda med et stigende offentligt tilskud i ryggen.

Omtalt af Information d. 15. april 2019.