Kontakt

Skat

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og 12.000 til de rigeste

Regeringens skatteudspil ”Jobreformen fase II” giver størst gevinst til de rigeste. De ti pct. med lavest indkomster får i gennemsnit omkring 300 kr. om året fra udspillet, mens de ti pct. med de højeste indkomster i gennemsnit får knap 12.000 kr. Gevinsten for de rigeste er altså omkring 40 gange så høj som for de ti pct. fattigste.

Regeringen er kommet med udspil til nye skattelettelser i udspillet ”Jobreformen fase II”. Både opgjort i kroner og i procent får de rigeste den største gevinst fra udspillet.

De ti pct. med de højeste indkomster får i gennemsnit knap 12.000 kr. i skattelettelse, mens de ti pct. med lavest indkomster i gennemsnit får omkring 300 kr. fra udspillet. Gevinsten for de rigeste er altså omkring 40 gange så høj som for de ti pct. fattigste.

Skattelettelsen på 12.000 kr. for de ti pct. rigeste svarer til en fremgang i den disponible indkomst på 2,7 pct., mens  lettelsen på 300 kr. for de ti pct. fattigste svarer til en stigning i den disponible indkomst på 0,4 pct. Så også relativt set vinder de rigeste mest på regeringens udspil.

Særligt afskaffelsen af loftet over beskæftigelsesfradraget er skævt fordelt. Mens de ti pct. rigeste i gennemsnit får knap 9.000 kr. alene fra dette element, så er der stort set ingen familier med lav indkomst, der får gevinst ved at afskaffe loftet.

Omtalt af Information d. 1. september 2017.