Kontakt

Konjunkturudvikling

AE om Vismandsrapport: Dansk økonomi hænger fast på bunden af krisen

Det Økonomiske Råd tegner i deres forårsrapport et billede af dansk økonomi i fremgang, men påpeger, at der kun er tale om en svag fremgang - der er således kun udsigt til moderat vækst de kommende år, da opsvinget endnu ikke er bredt funderet - antallet af arbejdsløse vil helt frem til 2013 stort set vil ligge på samme niveau som i dag.

Vismændenes skønner i prognosen, at BNP-væksten aftager fra 2,1 pct. i 2010 til 1,6 pct. i 2011. Ses der bort fra lagernes bidrag til væksten, er den underliggende vækst på sølle 0,9 pct. i 2011.

I 2012 og 2013 skønnes BNP-væksten til 2,0 pct. Vismændene vurderer, at konjunkturerne ikke kan forventes at være fuldt normaliserede på denne side af 2015.

På grund af udsigterne til en moderat vækst, er der kun udsigt til et svagt fald i arbejdsløsheden. Vismændene vurderer ligeledes, at der først i 2012, vil komme fremgang i beskæftigelsen igen.

AE anerkender behovet for konsolidering af de offentlige finanser, men mener, man bør vente til der er kommet ordentlig gang i vækst og beskæftigelse. En opstramning af finanspolitikken, som der er lagt op til i 2011, risikerer at skade opsvinget.

Midlertidigt højere ledighed
Vismændene præsenterer i deres rapport beregninger foretaget på den samfundsøkonomiske model SMEC, som viser, at hvis efterlønnen gradvist reduceres med 30.000 fra 2012, vil arbejdsløsheden fem år efter være ca. 20.000 personer højere end uden reformen.

Beregningerne viser, at hvis man ikke først har gang i væksten, skal lønudviklingen dæmpes for at sikre, at de flere i arbejdsstyrken også kommer i arbejde. Derudover vil arbejdsløsheden over en længere periode blive større.

I forhold til lønnedgangen, er det er værd at bemærke, at det for de ufaglærte og faglærte formentlig vil være de støreste lønnedgange, fordi reformen primært vil øge udbuddet af netop ufaglærte og faglærte arbejdere og kun i mindre grad øge udbuddet af arbejdskraft med videregående uddannelser.

Derfor vil lønnedgangen primært ramme de lavest uddannede og lavtlønnende og kun i mindre grad de højtuddannede.

Samtidig falder behovet for ufaglært arbejdskraft markant de næste ti år, mens behovet for uddannet arbejdskraft vokser. Den udvikling vil bidrage til at de ufaglærte må acceptere endnu lavere lønninger end ellers, hvis de ikke skal blive arbejdsløse, mens de veluddannede vil opleve lønfremgang, fordi der efter alt og dømme vil være mangel på dem.

Vismændene regner med en tidshorisont på 15-20 år, før beskæftigelsen er øget lige så meget som arbejdsstyrken. Det understreger ligeledes, at når man ikke først sætter gang i væksten, går der lang tid før beskæftigelsen øges som forventet.

AE anerkender, at på lang sigt vil flere i arbejdsstyrken føre til en tilsvarende større beskæftigelse, men hvis man ikke først skaber vækst, og lønnen ikke vil give sig nok, vil arbejdsløsheden vokse på det korte og mellemlange sigt.