Kontakt

Reformer

DA kalder modstanderes reformønsker for modvilje

Cheføkonomen i Dansk Arbejdsgiverforening tager fejl, når han skriver, at vi i AE har reformmodvilje.

I Børsen den 6. marts gennemgik Dansk Arbejdsgiverforenings cheføkonom økonomisk historie for at pointere, at der er et enormt behov for arbejdsudbudsreformer. Det er der ikke, havde jeg skrevet.

Borup skriver, at mit indlæg må bunde i manglende historielæsning, fordi tidligere årtiers reformer skabte Danmarks sunde økonomi. Det er en noget sløset læsning af mit indlæg.

Jeg skrev netop:

”Der var behov for at reagere, da vi i midten af 00’erne stod med et kæmpe holdbarhedsproblem på de offentlige finanser. På sigt var det givet, at politikerne enten skulle sætte skatterne op eller skære i den offentlige velfærd, hvis ikke gælden skulle løbe løbsk. Svaret kom i 2006 med Velfærdsaftalen og den levetidsindekserede pensionsalder.”

Min pointe: I 2006 var der behov for reformer, der kunne fremtidssikre de offentlige finanser. Samme udfordring står vi ikke med nu, hvor vi har udsigt til overholdbare offentlige finanser mange år frem i tiden. Det viser Finansministeriets fremskrivninger, som Borup betvivler.

Det er lidt pudsigt, at vores reformønsker læses som reformmodvilje ovre i DA-cheføkonomkontoret
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Jeg mener, at der er gode økonomfaglige grunde til, at Borup ikke bør tage sorgerne på forskud. Hvis der opstår bump på vejen langt ude i fremtiden, må det håndteres politisk, når det opstår.

Borup skriver også, at vi i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har en modvilje mod reformer. Det er forkert. Vi har ved utallige lejligheder skrevet og sagt, at vi gerne vil have, at arbejdsstyrken udvides. Derfor opfordrer vi politikerne til at gennemføre reformer, der kan få de cirka 45.000 unge uden job og uddannelse med på vognen. Det vil skabe et stort arbejdsudbud og endnu større indvirkning på de offentlige finanser. En pointe man også finder i mit tidligere indlæg.

Derudover er arbejdsmarkedet i et historisk opsving, hvor mange nye ansigter har fundet vej til arbejdspladserne. Dem skal vi da sørge for at holde fast i. I dag ligger den faktiske beskæftigelse 100.000 personer højere end den strukturelle.

Det er bare ikke den slags reformer, Borup og Dansk Arbejdsgiverforening ønsker sig. Det er lidt pudsigt, at vores reformønsker læses som reformmodvilje ovre i DA-cheføkonomkontoret.

Vi har ved utallige lejligheder skrevet og sagt, at vi gerne vil have, at arbejdsstyrken udvides. Derfor opfordrer vi politikerne til at gennemføre reformer, der kan få de cirka 45.000 unge uden job og uddannelse med på vognen.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen