Kontakt

Beskæftigelse

Arbejdsgiverne er forblændet af flaskehalse

Det danske arbejdsmarked er i fremgang. Antallet af job er steget siden foråret 2013, hvor 180.000 flere er kommet i beskæftigelse. Opsvinget på arbejdsmarkedet var dog kun i sin spæde start, da arbejdsgiverne begyndte deres kampagne om flaskehalse og mangel på arbejdskraft.

Allerede i starten af 2015 meldte Dansk Arbejdsgiverforening (DA), at virksomhederne manglede arbejdskraft. Siden starten af 2015 er beskæftigelsen imidlertid steget med ca. 130.000 personer og intet tyder på, at DA havde ret i deres bastante meldinger.

I februar 2016 kunne Dansk Erhverv fortælle, at manglen på arbejdskraft nu er et reelt problem. Siden februar 2016 er beskæftigelsen i Danmark dog steget med næsten 84.000 personer. Faktisk har de sidste to år budt på de kraftigste årlige stigninger i beskæftigelsen siden højkonjunkturen i 2007. Opsvinget tabte altså heller ikke denne gang luft.

For et år siden lød meldingen om mangel på arbejdskraft endnu engang. I forbindelse med ledighedstallene for januar 2017 meldte Dansk Erhverv, Cepos og DA, at der var mangel på arbejdskraft i Danmark. I løbet af det sidste år er beskæftigelsen ikke desto mindre steget med 46.000 personer. Dermed er der fortsat intet der tyder på, at der har været udbredt mangel på arbejdskraft det forgangne år.

Selvfølgelig kan der være lommer på det danske arbejdsmarked, hvor det kan være svært at finde den rigtige medarbejder til jobbet, men meldingerne om en udbredt mangel på arbejdskraft kan ikke bekræftes.

Hvis arbejdsgivernes argument om mangel på arbejdskraft er korrekt, så burde vi se kraftigere lønstigninger. Rekrutteringsundersøgelsen fra ’Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering’ viser, at antallet af forgæves rekrutteringer har været stort set uændret de sidste par år. Der er 10.000-12.000 unge, der ikke kan få en læreplads i en virksomhed. Vi har i dag stort set det samme antal ledige hænder, som for to år siden. Endelig er der op imod 200.000 lønmodtagere, som gerne vil arbejde flere timer. Hvis arbejdsgiverne har brug for at øge arbejdsmængden, så er det jo oplagt, at de oprettede flere fuldtidsstillinger.

De mangeårige meldinger om flaskehalse hænger måske sammen med arbejdsgivernes ønsker om skattelettelser, udbudsreformer og øget import af udenlandsk arbejdskraft. Faktum er, at vi på nuværende tidspunkt ikke oplever udbredt mangel på arbejdskraft.

Vi har gennemført en række reformer, der sikrer, at arbejdsstyrken år for år vil fortsætte med at vokse. Faktisk så meget, at vi ifølge EU sigter mod den højeste beskæftigelsesfrekvens og højeste pensionsalder i Europa.

I stedet for hele tiden at råbe ulven kommer, er det på tide, at arbejdsgiverne tager ansvar og ansætter nogle af de 10.000-12.000 unge, der mangler en læreplads i en virksomhed. Tager virksomhederne ikke det ansvar, så kommer vi til at mangle arbejdskraft.

Bragt af Jyllands-Posten d. 20. marts 2018