Kontakt

Offentlige finanser

Få kvinder betaler topskat

Antallet af kvinder, der betaler topskat, er rekordlavt. Ifølge de nyeste tal er der omkring 137.000 kvinder, der betaler topskat, og godt 340.000 mænd. Det er det laveste antal siden topskatten blev indført. I 2022 forventes antallet at være endnu lavere, når skattereformen fra 2012 er fuldt indfaset.

Antallet af personer, der betaler topskat, har ikke været lavere, siden topskatten blev indført i 1994. Mens der var omkring 1 mio. personer, der betalte topskat i 2008, er dette nu faldet til under ½ mio. personer, fordi topskattegrænsen er blevet hævet flere gange igennem flere skattereformer.

Når den seneste skattereform er fuldt indfaset, forventes antallet af topskatteydere at falde yderligere til godt 410.000 personer.

Opdeler man topskattebetalerne på køn ses det, at antallet af kvinder, der betaler topskat, er rekordlavt. Ifølge de nyeste tal er der omkring 137.000 kvinder, der betaler topskat, og godt 340.000 mænd.

Ud af alle topskattebetalere udgør kvinder nu omkring 28 pct. Den gennemsnitlige topskattebetaling er lavere for kvinder end for mænd, og andelen af det samlede provenu fra topskatten, som betales af kvinder, er nu på godt 20 pct.

Fjerner man topskatten, vil 4/5 af provenuet altså gå til mænd, svarende til ca. 12 mia. kr., mens den resterende 1/5 vil gå til kvinder, svarende til ca. 3 mia. kr.

Finansministeriet lægger til grund, at der er forskel på adfærdseffekterne for mænd og kvinder, når man ændrer topskatten. For mænd er effekterne på arbejdsudbuddet ikke signifikante. Det betyder, at der ikke er nogen statistisk sikker effekt af topskattelettelser for mænd.

Kun gevinst til de ti pct. rigeste ved lettelse af topskatten
Det er kun de rigeste i Danmark, der vil få glæde af en topskattelettelse. Det skyldes, at topskattegrænsen nu er så højt oppe, at man ikke længere kan tale om, at almindelige lønmodtagere betaler topskat.

Vælger man at lette topskatten, vil mænd blandt de rigeste ti pct. få omkring 77 pct. af den samlede lettelse.

Omtalt af Information d. 17. august 2016