Kontakt

Indhold
Arbejdsmiljø

Kvinder oplever oftere arbejdsrelateret stress – og det skyldes ikke deres børn

Kvinder oplever oftere arbejdsrelateret stress end mænd. Det gælder på tværs af brancher, uddannelsesniveau og alder. Stress er mest udbredt blandt lønmodtagere med korte og lange videregående uddannelser samt lønmodtagere under 40 år. Kvinder med børn er mindre stressede end jævnaldrende kvinder uden børn.

Hovedkonklusioner

  • 15,1 pct. af kvindelige lønmodtagere har oplevet arbejdsrelateret stress de seneste to uger, rapporterer de i en spørgeskemaundersøgelse. Det gælder for 10,5 pct. af mandlige lønmodtagere. Stress er altså 43 pct. mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd.
  • At stress er mere udbredt blandt kvinder end mænd, gælder på tværs af brancher. Kun inden for ”Bygge og anlæg” er mænd og kvinder stressede i omtrent samme grad.
  • Stress er mest udbredt blandt kvinder med korte og lange videregående uddannelser og mindst udbredt blandt ufaglærte mænd, faglærte mænd samt mænd med mellemlange videregående uddannelser.
  • At kvinder oftere oplever arbejdsrelateret stress end mænd, skyldes ikke at de har børn. Faktisk er kvinder med børn mindre stressede end jævnaldrende kvinder uden børn.

Om analysen

I denne analyse har vi undersøgt omfanget af stress fordelt på køn. Vi har anvendt data fra Arbejdstilsynets spørgeskemaundersøgelse ”National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere” (NOA-L) fra 2021.

Når vi i analysen anvender termen, stress, dækker det over arbejdsrelateret stress. I undersøgelsen spørges der nemlig til, om man er stresset pga. arbejdet eller hjemmet, og vi inkluderer kun personer, der enten har svaret, at deres stress skyldes arbejdet, eller at det skyldes begge dele. Dette er beskrevet nærmere i metodeboksen nederst i analysen.


43 pct. flere kvinder end mænd oplever stress på arbejdet

Figur 1 viser forekomsten af oplevet stress i løbet af de seneste to uger fordelt på køn. Ca. 15 pct. af kvinder har oplevet stress, mens det gælder for 10,5 pct. af mænd. Arbejdsrelateret stress er dermed 43 pct. mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd.

Figur 1

Hver femte kvinde inden for finansiering, forsikring og ejendomshandel er stresset

Fordelt på brancher er der ligeledes store forskelle i andelen af kvinder og mænd, som har oplevet arbejdsrelateret stress i løbet af de seneste to uger.

Faktisk er stress mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd i alle brancher bortset fra i ”Bygge og anlæg”, hvor mænd og (de relativt få) kvinder oplever omtrent samme niveau af stress.

Stress er mest udbredt inden for ”Finansiering og forsikring”, hvor knap hver femte kvinder og godt hver tiende mand oplever arbejdsrelateret stress. Omvendt er stress mindst udbredt inden for ”Kultur, fritid og anden service”, men det er til gengæld her, at forskellen mellem kvinder og mænd er størst. Faktisk er arbejdsrelateret stress næsten dobbelt så udbredt blandt kvinder som blandt mænd i denne branche.

Tabel 1

Kvinder er oftere stressede end mænd på tværs af uddannelse

Tabel 2 viser forekomsten af stress fordelt på uddannelse og køn. Både blandt mænd og kvinder er ufaglærte mindst stressede, mens personer med henholdsvis korte og lange videregående uddannelser oftest oplever arbejdsrelateret stress. For alle uddannelsesgrupper gælder det, at flere kvinder end mænd oplever stress.

Tabel 2

Lønmodtagere mellem 30 og 39 år oplever oftest arbejdsrelateret stress

Tabel 3 viser andelen af lønmodtagere, der oplever arbejdsrelateret stress fordelt på alder. Både blandt mænd og kvinder er stress mest udbredt blandt 30-39-årige og mindst udbredt blandt de +60-årige. For alle aldersgrupper er andelen af kvinder med arbejdsrelateret stress højere end blandt mænd.

Tabel 3

Flere kvinder uden hjemmeboende børn har stress

Når det især er kvinder under 40 år, der oplever arbejdsrelateret stress, kunne man måske tro, at det havde en sammenhæng med, at kvinder i denne alder oftere har hjemmeboende børn. Det er dog ikke årsagen til deres stress. For det første har vi i analysen afgrænset til arbejdsrelateret stress, men resultaterne gælder også, hvis der kontrolleres for, om de har hjemmeboende børn. Faktisk er der flere kvinder uden hjemmeboende børn end med hjemmeboende børn, som oplever arbejdsrelateret stress.

Tabel 4

Stress er dyrt for samfundet og bør forebygges

Når 15,1 pct. af kvinder og 10,5 pct. af mænd oplever arbejdsrelateret stress, er det et problem, som bør tages alvorligt. Stress kan være forbundet med øget sygefravær og i værste fald afgang fra arbejdsmarkedet, hvilket – udover at ære omkostningsfuldt for den enkelte – er dyrt for samfundsøkonomien som følge af tabte skatteindtægter og øgede udgifter til offentlige ydelser. Dertil kommer eventuelle sundhedsudgifter. Derfor bør stress forebygges, hvilket f.eks. kan ske gennem bedre ledelse.


Metode: Sådan har vi gjort

Analysen er baseret på National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere (NOA-L), som er en tilbagevendende spørgeskemaundersøgelse udført af arbejdstilsynet. Vi bruger undersøgelsen fra 2021. NOA-L har svar fra over 30.000 danske lønmodtagere mellem 15 og 69 år. I analysen indgår kun lønmodtagere, som er fyldt 18 år. Svarene er vægtede ud fra vægte beregnet af Danmarks Statistik. For mere om NOA-L se: https://at.dk/media/7321/national-overvaagning-arbejdsmiljoe-loenmodtagere.pdf.

Denne analyse undersøger selvrapporteret stress. Deltagere i NOA-L er blevet spurgt: ”Hvor ofte har du følt dig stresset i de sidste 2 uger?” med svarmulighederne ”Hele tiden”, ”Ofte”, ”Sommetider”, ”Sjældent” eller ”Aldrig”. Vi kategoriserer en person som havende stress, hvis han/hun har svaret ”Ofte” eller ”Hele tiden”.

I analysen er vi særligt interesserede i arbejdsrelateret stress, og derfor opdeler vi på, hvor den oplevede stress stammer fra. Her er deltagerne i NOA-L blevet spurgt ”Hvad var den vigtigste kilde til din stress?” med svarmulighederne ”Arbejde”, ”Privatliv”, ”Både arbejde og privatliv” og ”Ikke relevant”. Vi kategoriserer en person som havende arbejdsrelateret stress, hvis personen har svaret at han/hun var stresset, og at den vigtigste kilde til stress var ”Arbejde” eller ”Både arbejde og privatliv”.

Uddannelsesniveau opdelt efter højst fuldførte uddannelse. Lønmodtagere, der har uoplyst uddannelse eller en gymnasial uddannelse eller et adgangsgivende uddannelsesforløb som højest fuldførte uddannelse, er udeladt i opgørelserne fordelt på uddannelse.

En lønmodtager er kategoriseret som havende hjemmeboende børn, hvis der i familien er hjemmeboende børn under 25 år.

Konfidensintervaller er udregnet ved hjælp af R-pakken ”survey”. Andele er regnet på lønmodtagere, der har besvaret det enkelte spørgsmål.