Kontakt

Indhold
Beskæftigelse

Beskæftigelsen er rekordhøj – men kun i 3 ud af 11 landsdele

Beskæftigelsen er på det højest målte niveau i Danmark nogensinde. Men beskæftigelsen i Byen København ligger fortsat underdrejet efter corona, og i andre dele af landet er beskæftigelsen aldrig kommet sig helt over finanskrisen. Således er det kun i 3 ud af 11 landsdele, at beskæftigelsen slår rekord.

Analyse
Udarbejdet af
Omtalt af Ritzau Fokus den 19. oktober 2021

Hovedkonklusioner

  • Lønmodtagerbeskæftigelsen er knap 10.000 lavere i Byen København end før coronakrisen. I alle andre landsdele er lønmodtagerbeskæftigelsen højere. Det gælder også på landsplan.
  • Det står i kontrast til efter finanskrisen, hvor det primært var Jylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland, der var lang tid om at komme tilbage på det gamle beskæftigelsesniveau. Faktisk har de landsdele stadig færre beskæftigede end før finanskrisen.

  • Det er kun i Københavns Omegn, Østjylland og Østsjælland, at beskæftigelsen er rekordhøj.

Figur 1

Beskæftigelsen er rekordhøj i Københavns Omegn, Østsjælland og Østjylland

Beskæftigelsen sætter rekord på rekord hver gang, der for tiden kommer nye tal. Lønmodtagerbeskæftigelsen er aldrig målt højere, men mens det er tilfældet for landet som hele, så er det kun tilfældet i 3 ud af Danmarks 11 landsdele. Beskæftigelsen slår nemlig kun rekord i Københavns Omegn, Østsjælland og Østjylland. Det fremgår af tabellen.

Tabel

Beskæftigelsen efter coronakrisen har opført sig anderledes end efter finanskrisen

Beskæftigelsen i landsdelen København by ligger fortsat lavere end før corona, mens beskæftigelsen i en række andre landsdele fortsat er lavere end før finanskrisen. Det fremgår af Figur 2. At København by fortsat har lavere beskæftigelse end før corona skyldes, at landsdelen har en anden branchesammensætning end de øvrige landsdele – og de forskellige brancher er meget forskellige stedet i deres genopretning.

Figur 2

Beskæftigelsen lavere end før finanskrisen i visse landsdele

Coronakrisen var en dybere men samtidig en hurtigere krise end finanskrisen. Efter coronakrisen var beskæftigelsen for landet som hele tilbage på ca. halvandet år, mens beskæftigelsen efter finanskrisen var næsten ti år om at komme tilbage. Da beskæftigelsen – set over hele landet – var tilbage efter finanskrisen, var det dog kun Byen København, Københavns Omegn, Østsjælland samt Østjylland, der var tilbage. Resten af landet lå stadig med et lavere antal beskæftigede, der arbejdede i landsdele end før finanskrisen. Det fremgår af Figur 3.

Figur 3

Selvom beskæftigelsen i Danmark er knap 100.000 personer højere end før finanskrisen, så er der stadig 7 ud af 11 landsdele, hvor beskæftigelsen er lavere. Det kan både skyldes, at der kan være sket fraflytninger fra landsdelene i de 13 år, der trods alt er gået, men det kan også skyldes, at pendlervilligheden (eller nødvendigheden) er blevet større, da beskæftigelsen her er defineret ved arbejdsstedslandsdel og ikke bopælslandsdel.