Huse i Frederica

Se din grundskyldspromille for 2024

Grundskyldspromillerne bliver i 2024 sat ned i alle landets kommuner på grund af indførelsen af nye boligskatteregler. Der er dog stor forskel på, hvor meget satsen ændres fra kommune til kommune. Se, hvordan grundskyldspromillen ændrer sig i din kommune.

Nye ejendomsvurderinger og boligskatter

De nye boligskatteregler, der efter planen skal træde i kraft fra 2024, indebærer store nedsættelser af skattesatsen på jord, kaldet grundskyldspromillen. Grundskyldspromillen varierer allerede i dag fra kommune til kommune inden for et spænd fra 16 til 34, men vil fra 2024 gå til et spænd fra 3,1 til 17,7.

Når de nye boligskatteregler og ejendomsvurderinger træder fuldt i kraft fra 2024, har man nemlig aftalt, at det samlede skatteprovenu fra grundskylden i den enkelte kommune ikke må stige, men skal svare til det, der ellers var blevet betalt, hvis reglerne ikke var ændret.

Da de nye ejendoms- og grundvurderinger er væsentligt højere end de nuværende vurderinger, der for ejerboliger stammer fra 2011, og desuden er blevet nedsat ekstraordinært i 2013 og 2015, er konsekvensen, at de nye grundskyldspromiller nødvendigvis skal være væsentligt lavere for, at skatteprovenuet fra grundskylden forbliver uændret.

Kommunerne kan i årene 2024-2028 ikke sætte grundskyldspromillen op - kun ned. Det er vedtaget ved lov af Folketinget.

De nye boligskatteregler, der træder i kraft 1. januar 2024, betyder, at grundskylden beregnes på baggrund af nye - og oftest højere - grundvurderinger. Da man fra politisk hånd har aftalt, at de samlede boligskatter ikke må stige, bliver grundskyldspromillerne derfor sat ned fra 2024. Kommunerne kan ikke sætte grundskyldspromillen op i årene 2024-2028. De kan kun sætte den ned.

Tabellen nedenfor viser, hvordan grundskyldspromillen ændrer sig i hver kommune fra 2023 til 2024. I nogle kommuner er der tale om en stor nedsættelse af grundskyldspromillen, særligt i kommuner, hvor lejligheder udgør en stor del af boligerne. Det afspejler, at grundvurderingerne for disse boliger stiger kraftigt. I andre kommuner er der tale om en mindre nedsættelse af grundskyldspromillen, hvilket afspejler mindre stigninger i grundvurderingerne.

Tabel

Kortet viser, hvordan de nye grundskyldspromiller fra 2024 varierer på tværs af landet. De laveste grundskyldspromiller i 2024 findes i København og omegn, mens de højeste grundskyldspromiller særligt kan findes i landkommuner.

De lyseblå kommuner er den femtedel af kommunerne, hvor grundskyldspromillen fra 2024 er lavest, mens de mørkeblå kommuner er den femtedel, hvor grundskyldspromiller fra 2024 er højest.

Figur

Grundskyldspromillerne i 2024 har et stort spænd fra højest til lavest. I Varde Kommune bliver grundskyldspromillen 17,7, hvilket er den højeste af alle kommuner. Lolland Kommune får en grundskyldspromille på 17,4, hvilket er næsthøjest, mens den tredjehøjeste grundskyldspromille er i Brønderslev Kommune på 17,1.

Den suverænt laveste grundskyldspromille får Frederiksberg Kommune på 3,1, mens den næstlaveste sats er i Brøndby Kommune på 4,9, efterfulgt af Gentofte Kommune og Københavns Kommune, der begge lander på en grundskyldspromille på 5,1.


Kontakt

Sune Caspersen

Sune Caspersen

Chefanalytiker

26 20 02 28