Kontakt

Ulighed

Danmark i en krisetid – Velstand kræver uddannelse

Der er stor risiko for mangel på uddannet arbejdskraft i Danmark. Det viser nye fremskrivninger af det danske arbejdsmarked, der præsenteres i AE's årlige publikation 'Økonomiske Tendenser'. Publikationen viser bl.a., at der frem mod 2020 forventes at mangle omkring 140.000 personer med faglige og videregående uddannelser.

Publikationen indeholder AE’s omfattende fremskrivning af arbejdsmarkeds- og uddannelsesmønstre frem mod 2020, der viser, at for personer med faglig og videregående uddannelser forventes der at mangle over 140.000 personer. Modsat vil der være et overskud af gymnasialt uddannede og ufaglærte på over 140.000 personer.

”Gennem krisen har vi oplevet, at der er forsvundet mange ufaglærte job. Det er job, der ikke kommer igen. De nye tal viser, at der fremadrettet er behov for mere uddannet arbejdskraft i Danmark. Og det er ikke kun de højest uddannede vi har behov for. I 2020 vil der mangle personer med alle former for uddannelse. Det gælder for faglærte, korte-, mellem- og lange videregående uddannelser. Der er simpelthen behov for en øget uddannelsesindsats på alle områder,” siger AE’s direktør Lars Andersen.

Mangel på arbejdskraft med de rette kvalifikationer kan få stor betydning for hele samfundsøkonomien. Først og fremmet begrænser det virksomheder i vækst. Det samme gælder erhvervslivets muligheder for at omstille sig til nye krav og ny teknologi. Samtidig kan mangel på kvalificeret arbejdskraft medføre en lavere produktivitetsvækst både i det private og i det offentlige.

”Manglen på uddannet arbejdskraft kan skade den danske produktivitet og konkurrenceevne. Samtidig vil de her ubalancer, som vi ser på arbejdsmarkedet, være med til at øge uligheden i samfundet. Arbejdsmarkedet er et marked, og derfor vil lønnen blive presset for de ufaglærte, hvis vi ikke får modvirket ubalalancerne.Vi ved også, at ufaglærte har højere risiko for ledighed end uddannede personer. Derfor er det vigtigt – både for den enkelte, men også for samfundet – at alle får en uddannelse,” siger Lars Andersen.  

Den nye rapport viser også, at selvom den økonomiske krise har fået flere til at gå i gang med en uddannelse, så er der stadig langt til at nå målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse. 10 år efter folkeskolen har omkring hver 6. stadig ikke fået en ungdomsuddannelse.

”Når vi kan se, at der kommer til at mangle uddannet arbejdskraft i Danmark er det simpelthen ikke godt nok, at så mange unge ikke gennemfører en uddannelse i Danmark. Vi bliver nød til at investere i en bredt anlagt uddannelsesindsats. De personer, der ikke får en uddannelse i dag, skal vi uddanne. De voksne skal efteruddannes. Ufaglærte skal løftes til faglærte, og faglærte skal løftes til tekniker- og KVU-niveau. Et fokus på uddannelse og opkvalificering er afgørende for at sikre den danske velstand og produktivitet fremadrettet.” afslutter AE’s direktør Lars Andersen.