Kontakt

Arbejdsmarked

Opsvinget kan blive det største socialpolitiske fremskridt

Der er udsigt til stigende vækst og flere job i Danmark. Det kræver dog, at vi udnytter fremgangen i dansk økonomi fornuftigt og investerer i mennesker og i målrettede uddannelses- og opkvalificeringstilbud, så personer på kanten af arbejdsmarkedet kan finde vej ind.

AE forventer en vækst på 2,3 pct. i 2017 og 2 pct. i 2018. På arbejdsmarkedet er AE’s forventning, at beskæftigelsen vil vokse med 43.000 personer i år og 30.000 personer næste år.

Dansk økonomi er på vej mod den højeste vækst siden den buldrende højkonjunktur i 2006. Forudsætningerne er på plads for, at dansk økonomi kan forblive på vækstbanen de kommende år. Men for cheføkonom Erik Bjørsted er det essentielt, at vi udnytter opsvinget, og får gruppen af personer på kanten af arbejdsmarkedet bedre med.

”Vi skal investere langsigtet og sikre, at vi bringer alle ressourcer i spil. De store skattelettelser, som regeringen har lagt op til, er dyrere end regeringen tror, og får ikke personer på kanten af arbejdsmarkedet i job. I stedet skal vi investere i mennesker og i målrettede uddannelses- og opkvalificeringstilbud, så også de svage grupper får en permanent stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet.”

Selv om flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, ser AE ikke nogen tegn på en overophedning af arbejdsmarkedet. Lønstigningerne er – givet den lave arbejdsløshed - overraskende små. Hvis der var overophedning, burde vi se kraftigere accelererende lønstigninger end dem vi ser nu. Cheføkonom Erik Bjørsted opfordrer i stedet til at gribe det nuværende opsving og gøre det til det største socialpolitiske fremskridt i årtier:

”Under sidste højkonjunktur skreg virksomhederne efter arbejdskraft, og mange af dem på kanten af arbejdsmarkedet fandt vej ind. Selv de såkaldte ’ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere’ kom i job. Desværre kom krisen, og man tabte hele det socialpolitiske fremskridt på gulvet. Opsvinget i dag er en enestående chance for at få flere af dem, der i dag er sat uden for, ind på jobmarkedet," siger Erik Bjørsted.

Dansk økonomi står godt rustet til fremtiden, men vi bør være opmærksomme på nye kriser. Selv om boligskatterne med den nye aftale om boligbeskatningen fremadrettet kan være med til at lægge en dæmper på boligpriserne, skaber den lave rente en potentiel farlig situation, som kan føre til en ny boble på boligmarkedet. Politikerne skal derfor være klar til at gribe ind fx i forhold til adgangen til risikable lån.

”Dansk økonomi er ikke immun over for nye kriser. Vi vil blive ramt af tilbageslag igen før eller siden. Derfor skal vi sikre, at der er råderum til at håndtere den næste krise og ikke solde pengene op på dyre skattelettelser. De penge vi vælger at bruge, skal i stedet investeres i en stærk digital infrastruktur, i forskning og udvikling – og frem for alt i uddannelse. Hvis det nuværende opsving skal blive et af de største socialpolitiske fremskridt i årtier, er det helt afgørende, at vi prioriterer bedre uddannelser og opkvalificering af både beskæftigede og arbejdsløse," afslutter cheføkonom Erik Bjørsted.