Kontakt

Arbejdsmarked

Historisk vækst i arbejdsstyrken giver grobund for holdbart opsving

Der er udsigt til stigende vækst og flere job i Danmark. Vi skal ikke være så nervøse for, at jobfremgangen på arbejdsmarkedet er uholdbar. Vi har udsigt til den største vækst i arbejdsstyrken siden 70’erne og 80’erne.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har i dag offentliggjort sin forårsprognose for dansk økonomi. AE forventer en vækst på 1,8 pct. i år stigende til 2 pct. i 2018. Der er udsigt til en højere vækst end for bare et halvt år siden. Cheføkonom Erik Bjørsted forklarer:

”Dansk økonomi har haft en lang og besværlig vej ud af krisen. For et halvt år siden oplevede vi igen, at flere nøgletal haltede. Heldigvis var det af midlertidig karakter. Virkeligheden er i dag en helt anden. Der er i dag grobund for et pænt og holdbart opsving i dansk økonomi”, forklarer cheføkonom i AE Erik Bjørsted.  

Jobfremgangen sidste år var den højeste, vi har set, siden dansk økonomi buldrede derudad tilbage i 2007. I år vil beskæftigelsen fortsat stige. AE forventer en fremgang på omkring 37.000 personer i år og 30.000 til næste år. Det er en ganske pæn jobvækst, men vi skal ikke være så nervøse for, at jobfremgangen på arbejdsmarkedet er uholdbar.

”Der er udsigt til stigende vækst og flere job i Danmark. Endnu en god nyhed er, at arbejdsmarkedet ikke er ved at koge over. Der er udsigt til den største vækst i arbejdsstyrken siden 70’erne og 80’erne. Her venter der et stort vækstpotentiale. Den jobfremgang, vi har udsigt til, er ikke uholdbar”, konstaterer Erik Bjørsted.

Hovedårsagen til, at dansk økonomi kogte over op til krisen, var boblen på boligmarkedet. I dag kommer den største fare for overhedning heller ikke fra arbejdsmarkedet, men fra boligmarkedet. Der lyder tre opfordringer fra AE’s cheføkonom, hvis vi skal sikre et langt og balanceret opsving i dansk økonomi:

”Der skal holdes skarpt øje med boligmarkedet. De politiske ideer om fastfrysning af grundskylden kombineret med de kunstigt lave renter skaber en farlig situation, som kan føre til en ny boble. Det skal vi for alt i verden undgå.

For det andet er der brug for mere uddannelse af arbejdsstyrken. Hvis vi ikke uddanner og opkvalificerer, risikerer vi, at det fører til flaskehalse på dele af arbejdsmarkedet, og det svækker samtidig produktiviteten.

For det tredje bør vi øge investeringerne i forskning og udvikling gennem eksempelvis en skatterabat til de virksomheder, som foretager nye investeringer i forskning og udvikling. Det er langt mere målrettet end f.eks. lavere selskabsskat”, siger AE’s cheføkonom Erik Bjørsted.