Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Langtidsledigheden er mere end halveret på tre år

Antallet af langtidsledige danskere er lavere end nogensinde før. Siden april 2021 er langtidsledigheden faldet med næsten 30.000 fuldtidspersoner, og sammenlignet med før coronakrisen er den mere end halveret. Hvis vi håndterer konjunkturerne hensynsfuldt, kan der være tale om et stort bidrag til den strukturelle beskæftigelse.

De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at antallet af langtidsledige danskere er lavere end nogensinde før. Siden april 2021 er langtidsledigheden faldet med næsten 30.000 fuldtidspersoner, og sammenlignet med før coronakrisen er den mere end halveret.

Tallene afspejler de gode tider på arbejdsmarkedet med høj beskæftigelse og lav ledighed, og udviklingen indebærer, at mange, der tidligere har stået på kanten af arbejdsmarkedet, endelig har fået en fod inden for døren. Det har dog taget lang tid at nedbringe langtidsledigheden, hvilket understreger risikoen for at tabe udviklingen på gulvet. Hvis vi håndterer konjunkturerne hensynsfuldt, kan der være tale om et stort bidrag til den strukturelle beskæftigelse.

Siden 2011 har langtidsledigheden, med undtagelse af coronaårene, været på en langsom retræte, og i de seneste tal for december 2022 er den faldet med godt 39.000 fuldtidspersoner siden sit højeste i januar 2011. Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er antallet af langtidsledige – efter korrektion for sæsonudsving – nu kun godt 11.000. Det er mere end en halvering siden lige før coronakrisen.

Figur

Det meget lave tal afspejler det seneste opsving i økonomien, der satte kraftigt gang i jobvæksten. Det store pres på arbejdsmarkedet har medført, at virksomhederne har måttet søge bredere, når de manglede arbejdskraft, hvilket er kommet folk til gode, der ellers tidligere har stået længere tilbage i køen til arbejdsmarkedet.

Hvis udviklingen kan bide sig fast, vil der være tale om en stor forbedring af den strukturelle beskæftigelse. Men det er selvfølgelig betinget af, at vi ikke taber udviklingen på gulvet, så snart opsvinget er slut.

Oven på krigen i Ukraine, og den deraf følgende inflation, er der udsigt til en økonomisk afmatning for flere vestlige økonomier, herunder Danmark. Hvis ikke en stigende ledighed skal medføre en udradering af den positive udvikling, kræver det en aktiv indsats for at fastholde de svageste på arbejdsmarkedet. Det indebærer både en årvågenhed over for den kommende udvikling og viljen til en aktiv arbejdsmarkedspolitik, der kan hjælpe folk tilbage i arbejde. Det har vi traditionelt været gode til i Danmark – og det skal vi holde fast i.

Et permanent indhug i langtidsledigheden er ikke alene positivt for den enkelte, men også for styrken af de offentlige finanser. Derfor er det ekstra vigtigt lige nu at have fokus på, at den stigende arbejdsløshed ikke også bliver til stigende langtidsledighed.