Kontakt

Indhold
Erhvervsuddannelser

Virksomheder opretter få lærepladser trods gode tider

Trods stigende beskæftigelse er manglen på lærepladser stadig stor. Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at cirka 8.500 elever på erhvervsskolerne mangler en læreplads. Det er på samme niveau som for to år siden, selvom dansk økonomi buldrer derudaf. Danske virksomheder skal tage et større uddannelsesansvar, og se det som en investering både for dem selv og for samfundet.

Samme niveau som for to år siden

Trods gode tider er der stadig massiv mangel på lærepladser blandt eleverne på danske erhvervsskoler. Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at cirka 8.500 elever mangler en læreplads per oktober måned i år. Manglen på lærepladser er dermed på samme niveau som for to år siden, også når man tager højde for sæsonudsving.

Figur 1

Manglen på lærepladser steg i foråret 2020, da coronakrisen begyndte. Herefter faldt manglen på lærepladser i løbet af 2020 - bl.a. pga. en trepartsaftale, der gjorde det muligt for virksomhederne at få tilskud til lærepladser. Den mulighed udløb efter december 2020, og efterfølgende er praktikpladsmanglen steget igen. Situationen i slutningen af 2021 er, at manglen fortsat er høj, og nu på niveau med situationen for to år siden.


Mangel på lærepladser er paradoksal

Det er paradoksalt, at manglen på lærepladser fortsat er høj, når man tager udviklingen i dansk økonomi i betragtning. Beskæftigelsen stiger fortsat og er rekordhøj, men er ikke blevet modsvaret af et tilsvarende fald i manglen på lærepladser.

Det er rigtig ærgerligt, at virksomhederne ikke tager et større ansvar for morgendagens faglærte. Virksomhederne risikerer at forpasse chancen for at sikre den arbejdskraft, de står og skal bruge

Figur 2a
Figur 2b