Kontakt

Overførselsmodtagere

Færre modtager overførsler, men flere falder igennem sikkerhedsnettet

Antallet af overførselsmodtagere er faldet det seneste kvartal. Gruppen er skrumpet støt siden den toppede i 1995. Der er dog lidt malurt i bægeret. Der er nemlig en voksende gruppe af personer, som hverken er i job eller under uddannelse, og som heller ikke modtager offentlig forsørgelse.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overførselsmodtagere, når der ses bort fra SU-modtagere, det seneste kvartal er faldet med 3.900 fuldtidspersoner. Dermed var antallet af personer på offentlig forsørgelse i 2. kvartal 2017 på 727.700 fuldtidspersoner.

Ser man på et lidt længere tidsperspektiv, så toppede andelen af overførselsmodtagere i midten af 90’erne, hvor mere end ¼ af de 16-64-årige var på overførselsindkomst. I dag er det 20 pct., og ser man bort fra personer i støttet beskæftigelse, er andelen af overførselsmodtagere på 17½ pct.

Andelen af overførselsmodtagere er dermed den laveste i mere end 20 år. Samtidig er Danmark blandt de 5 lande i OECD, hvor flest er aktive på arbejdsmarkedet.

At det i kølvandet på krisen er lykkedes at sænke antallet af overførselsmodtagere skyldes flere forhold:

For det første er tiderne på arbejdsmarkedet blevet bedre. Alene sidste år voksede beskæftigelsen med næsten 50.000 personer, hvilket er den kraftigste jobfremgang siden 2007. I år har jobfremgangen været næsten lige så kraftig. Det er formentlig hovedforklaringen på, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet.

For det andet har mange unge i løbet af krisen valgt at tage en uddannelse. Det har været med til at begrænse stigningen i antallet af unge overførselsmodtagere. Det har samtidig givet bedre plads til at flere ældre kunne blive på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tidligt tilbage, og været med til at understøtte tilbagetrækningsreformen, som trådte i kraft i 2014.

Der er dog lidt malurt i bægeret. Der er nemlig en voksende gruppe af personer, som hverken er i beskæftigelse eller under uddannelse, og som heller ikke modtager offentlig forsørgelse. Den gruppe er dermed overladt til sig selv eller forsørges af familie eller venner.

Ser man på de 18-59-årige udgør denne gruppe i dag ca. 154.500 personer, svarende til knapt 5 pct. af de 18-59-årige.

Gruppen udgjorde i 2010 godt 125.000 personer, svarende til 4,2 pct. af de 18-59-årige. Efter 2010 er gruppen vokset med ca. 27.900 personer.

Både dagpengereformen og kontanthjælpsreformen kan have medført at flere i dag er overladt til sig selv eller forsørges af familien eller venner.