Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Andelen af langtidsledige er den højeste i knap syv år

I procent af de arbejdsløse udgør de langtidsledige nu 28 procent. Det er den højeste andel af langtidsledige siden april 2014. Før krisen var andelen af langtidsledige omkring 20 procent.

Flere og flere arbejdsløse er langtidsledige. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Samlet er 36.290 arbejdsløse nu langtidsledige. Dermed er langtidsledigheden under coronakrisen samlet vokset med næsten 13.600 fuldtidspersoner.

Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig i mindst 80 procent af tiden inden for de seneste 12 måneder.

Alene i januar voksede antallet af langtidsledige med 1.855 fuldtidspersoner (sæsonkorrigeret). De senest reviderede tal fra STAR viser, at der var ca. 34.430 langtidsledige i december. Det svarede til 27 procent af de ledige og var den højeste andel i seks år.

Nu er 28 procent af de arbejdsløse langtidsledige. Det er den højeste andel siden april 2014. Dvs. andelen af langtidsledige nu er den højeste i knap syv år. Før krisen var det omkring hver femte af de arbejdsløse, som var langtidsledige.


Langtidsledighed kan medføre alvorlige senfølger for økonomien

Danmark er kommet bedre gennem krisen end mange andre lande, men selvom Danmark er blandt de bedste i Europa til at få arbejdsløse i job, har vi ikke kunnet undgå, at langtidsledigheden er steget.
 
Stigningen i langtidsledigheden er meget bekymrende. Jo længere tid de arbejdsløse står i ledighedskøen, jo vanskeligere er det at komme i arbejde. Med tiden risikerer de langtidsledige helt at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet, og derfor kan den stigende langtidsledighed medføre alvorlige senfølger for økonomien.
 

Vi forventer, at langtidsledigheden også vil vokse de kommende måneder. Den økonomiske genopretning er blevet bremset af den anden bølge af pandemien, og selv når vi kan åbne samfundet op igen, kan langtidsledigheden fortsætte med at stige.

Det så vi under den første genåbning i 2020, hvor antallet af langtidsledige fortsatte med at stige på trods af, at den samlede arbejdsløshed var faldende.

Vi skal være særligt opmærksomme på de grupper, som er i risiko for at ende i langvarig ledighed. Det gælder ikke-vestlige indvandrere og ufaglærte.

Ud over, at vi fortsat skal holde hånden under økonomien, skal vi derfor også have fokus på at hjælpe de langtidsledige tilbage i arbejde. Det kan være gennem opkvalificering eller virksomhedsrettede aktiveringsforløb.