Kontakt

Velstand

Lønstigningerne i Danmark er en god nyhed

Den lille lønstigning i Danmark betyder ikke, at vi har tabt konkurrenceevne - tværtimod er det et sundhedstegn.

Det har længe været et mysterium, hvorfor lønstigningerne har været så lave, når nu arbejdsgiverne samtidig siger, at de mangler arbejdskraft. Hvis der virkelig var så stor mangel på arbejdskraft, som arbejdsgiverne ofte hævder, vil man under normale omstændigheder forvente højere lønstigninger, end vi hidtil har set.

I 2. kvartal 2018 kom der så endelig en lille acceleration i lønstigningerne. Nu er lønstigningen omsider kravlet over 2½ pct. Forrige kvartal var lønstigningerne 0,3 pct.point lavere. Den lille stigning fik straks arbejdsgiverne til at snakke om, at manglen på arbejdskraft nu for alvor var spidset til.

Nye tal viser imidlertid, at lønstigningerne i udlandet også er taget til, og endda er kraftigere end herhjemme. I udlandet var lønstigningerne i fremstillingsindustrien således helt oppe på 2,9 pct., hvor de herhjemme lå på ca. 2½ pct. i 2. kvartal 2018. Det betyder, at selvom de danske lønstigninger er blevet lidt højere, har vi alt andet lige ikke tabt konkurrenceevne – tværtimod.

Derfor er der heller ikke nogen grund til panik, bare fordi pulsen i det økonomiske kredsløb herhjemme er steget en smule, og vi nu får lidt højere lønstigninger. Dansk økonomi er i fremragende kondition. Vores konkurrenceevne er stærk, og vi falder ikke om af overophedning, bare fordi lønningerne begynder at vokse en smule. Faktisk skal vi glæde os over, hvis der omsider kommer lidt større lønstigninger i udlandet og herhjemme.

Baggrunden for, at Den Europæiske Centralbank (ECB) har set sig nødsaget til at pumpe milliarder af euro ud i det finansielle system og holdt renterne nede på et ekstremt lavt niveau, har netop været, at inflationen har været faretruende lav. De pengepolitiske lempelser har dog ikke været ufarlige. Med ekstremt lave renter og en meget lempelig pengepolitik følger også risikoen for, at der kan opstå bobler – fx på boligmarkedet. Det er bestemt ikke et sundhedstegn, at opsvinget hidtil har været dybt afhængigt af negative renter og stort anlagte opkøbsprogrammer.

Med højere lønstigninger i Europa åbner der sig nu heldigvis en dør for, at vi kan få normaliseret renterne, og ECB kan afvikle sit opkøbsprogram. Med højere lønstigninger følger også et styrket privat forbrug, som også kan øge behovet for, at virksomhederne øger deres investeringer. Højere lønstigninger er et første meget vigtigt skridt i forhold til, at opsvinget ikke længere behøver være afhængigt af opkøbsprogrammer og negative renter. Derfor er det gode nyheder, at lønstigningerne herhjemme og i udlandet er blevet lidt større.

Bragt i Jyllands-Posten d. 6. september