Kontakt

Pressemeddelelse

Lavere arveafgift hæmmer produktiviteten og åbner for skattetænkning

Vismændene konkluderer i en ny rapport om produktivitet, at Danmark har et højt velstandsniveau, som i høj grad er et resultat af et højt produktivitetsniveau. Fremgangen i produktiviteten har imidlertid været relativ lav igennem en årrække, hvilket er en udvikling, Danmark deler med mange andre lande.

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen hilser Produktivitetsrådets nye rapport velkommen:

"Det er godt, at vi får fokus på produktivitet. Vores produktivitetsvækst er halveret siden 90'erne. Det er dog vigtigt at notere sig, at det ikke er et særskilt dansk problem. En lav produktivitetsvækst er faktisk noget vi har set i mange af de lande vi normalt sammenligner os med”, siger direktør Lars Andersen.

Der er flere måder vi kan øge vores velstand på. Én mulighed er, at vi kan øge arbejdsudbuddet. Det er den vej, der er blevet praktiseret de sidste mange år gennem utallige udbudsreformer. En anden vej er at øge vores produktivitet ved eksempelvis at arbejde smartere de timer vi arbejder.

Som vismændene blandt andet skriver, så er en veluddannet arbejdsstyrke en forudsætning for, at nye teknologier kan tages i anvendelse, og for at arbejdsmarkedet hurtigt kan tilpasse sig nye organisations- og produktionsmetoder.

”Over de seneste år har vi reformeret alt fra pension og efterløn til dagpenge og kontanthjælp. Frem mod 2025 er der udsigt til en meget kraftig vækst i arbejdsstyrken. Hvis vi skal høste det maksimale udbytte af den stigende arbejdsstyrke, er det helt afgørende at fokusere mere på produktivitet. Flere udbudsreformer kan svække produktivitetsvæksten og gøre arbejdsmarkedet mindre fleksibelt” advarer Lars Andersen og fortsætter:

”Vi skal fokusere mere på uddannelse og opkvalificering. I dag sender vi alt for mange unge ud på arbejdsmarkedet uden uddannelse. Det kan blive en hæmsko for produktivitetsvæksten fremadrettet. Investerer vi fornuftigt i uddannelse og opkvalificering kan vi øge BNP med mere end 30 mia. kr. alene fra øget produktivitet”, siger Lars Andersen.

Et andet nedslagspunkt fra vismændene er regeringens nedsættelse af arveafgiften for overdragelse af familieejede virksomheder fra 15 pct. til 5 pct. Vismændene forventer, at det vil hæmme produktiviteten.

Udover at den lavere arveafgift for familieejede virksomheder hæmmer produktiviteten, så vil de lavere afgifter for arv skabe et skattehul. Med de lavere arveafgifter er der et stort incitament til at flytte formuen over i en personejet eller familieejet virksomhed:

”Det er problematisk, at regeringen vil uddele store skattelettelser til arvingerne af de familieejede virksomheder. Det hæmmer produktiviteten og dermed velstanden. Derudover skaber regeringens politik nye muligheder for skattetænkning, da det åbner for nye skattehuller”, afslutter AE’s direktør Lars Andersen.