Arbejdsløshed / Ledighed

Jobfesten løjer af, men Danmark er godt rustet

Når medvinden til dansk økonomi bliver mindre, skal vi være opmærksomme på, at dørene ikke åbnes helt så let for de grupper, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. De kommende år bør vi anvende den aktive arbejdsmarkedspolitik optimalt og opkvalificere arbejdsstyrken.

Flere arbejdsløse i juni, uændret beskæftigelse i maj og færre nyopslåede stillinger på Jobindex. Det er nogle af de seneste nøgletal for dansk økonomi, og de er værd at holde et ekstra vågent øje med den kommende tid.

Måske skyldes det blot tilfældigheder, at der er blevet skruet ned for musikken til den jobfest, som ellers har præget arbejdsmarkedet de sidste seks år. Men de bløde nøgletal har længe peget på et stemningsskift i økonomien. Både forbrugernes og virksomhedernes tillid har igennem længere tid været aftagende, og brexit og USA's handelskrig med Kina bidrager yderligere til usikkerheden. Det er ikke bare optimismen, som har lidt et knæk. Væksten i euroområdet, herunder i Tyskland, er gået ned i gear. Derfor vil det ikke være spor mærkeligt, hvis jobfesten herhjemme også løjer af på et tidspunkt.

Hvor efterlader det os, og hvad kan vi gøre herhjemme? I første omgang bliver der skruet ned for musikken til festen. Det behøver dog ikke ødelægge den gode stemning. Med de nuværende vækstudsigter ser beskæftigelsen trods alt ud til at fortsætte med at vokse, omend i et lavere tempo end hidtil. Hvis handelskrigen mellem USA og Kina/EU eskalerer, og væksten i udlandet for alvor skuffer, kan vi dog komme til at opleve nogle sløje år, men der er ikke udsigt til lige så slemme år, som dem vi fik efter udbruddet af finanskrisen.

Forbrugerne har under opsvinget ikke kastet sig ud i nogen vild forbrugsfest. De har holdt livremmen godt spændt ind.

Det samme gælder virksomhederne, når det drejer sig om at optage lån, og dansk økonomi er ikke overophedet. Lønstigningerne har været moderate, og vores konkurrenceevne er stærk. Derfor er vi godt rustet, hvis en ny krise skulle ramme os udefra.

Samtidig er de offentlige finanser sunde. Det betyder, som også vismændene påpegede før sommerferien, at Danmark, i modsætning til mange andre europæiske lande, har plads på de offentlige budgetter til at holde hånden under økonomien.

Når medvinden til dansk økonomi bliver mindre, skal vi dog være opmærksomme på, at dørene ikke åbnes helt så let for de grupper, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. De gode tider har gjort det lettere for ikke-vestlige indvandrere og andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet at komme i arbejde, men disse gevinster kommer ikke længere af sig selv, hvis der bliver mindre rift om arbejdskraften.

Derfor er det vigtigt, at vi de kommende år anvender den aktive arbejdsmarkedspolitik optimalt og opkvalificerer arbejdsstyrken.

Det er ikke nok bare at få overførselsmodtagere på kanten af arbejdsmarkedet i virksomhedsrettede forløb, som f.eks. virksomhedspraktik. Der skal bygges oven på med uddannelse og opkvalificering, som sikrer arbejdsstyrken en tættere og stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet.

Bragt i Børsen d. 7. august 2019.