Kontakt

Indkomstfordeling

Gevinsterne af globalisering kommer ikke af sig selv

For kort tid siden blev Vestegnen kåret som Danmarks store vindere af globaliseringen, men samtidig har indkomsterne stået stille på den Københavnske Vestegn. Skal globaliseringen komme hele befolkningen til gode, skal vi investere i uddannelse, opkvalificering og et stærkt sikkerhedsnet. Lige nu gør vi det modsatte.

Dansk økonomi er i fremgang – og det kommer danskerne til gode i form af højere indkomster. Indkomsterne er korrigeret for inflationen steget med 5,5 pct. siden 2010. Desværre ser vi, at udviklingen dækker over betydelige forskelle på tværs af landet. Der er således områder, hvor realindkomsten har stået stille de sidste 8 år. 

Der hvor realindkomsterne de facto har stået stille er især på den Københavnske Vestegn.

Geografisk ser vi også, at store dele af Sjælland og Lolland-Falster kun har oplevet mindre stigninger i indkomsten. Mens indkomsterne har stået stille i nogle områder, nyder Nordsjælland og store dele af Jylland godt af opsvinget.

Det er især nord for København, op langs strandvejen, hvor indkomsterne er steget mest. Her er topscorerne Rudersdal og Gentofte, som har fået omkring 13 procent fremgang i deres indkomster siden 2010. Opsvinget i Danmark er dermed skævt fordelt.

Vestegnen blev for kort tid siden omtalt i Berlingske som Danmarks store vindere af globaliseringen. Det var på baggrund af, at Axcelfuture blandt andet havde kåret Vallensbæk kommune, som landets mest globaliserede kommune. De har kåret kommunen på baggrund af fire kriterier, som handler om, hvor meget virksomhederne eksporterer og importerer, samt hvor stor en andel af udenlandsk arbejdskraft og udenlandsk ejede virksomheder der er i kommunerne.

Derudover var blandt andet Brøndby og Høje-Taastrup blandt de 10 mest globaliserede kommuner. Det er bemærkelsesværdigt, at de nævnte kommuner ifølge Axcelfuture vinder i globaliseringen, men målt på de gennemsnitlige indkomster siden krisen er de helt i bund.

Vi ser altså, at flere områder, hvor globaliseringen er høj, samtidig har haft nogle af de mindste gennemsnitlige stigninger i indkomsten. Spørgsmålet er derfor, om Vestegnen er Danmarks store vinder på globaliseringen, eftersom borgerne på vestegnen er dem, der indtil videre har fået mindst ud af opsvinget.

Tallene indikerer, at gevinsterne af globaliseringen for hele befolkningen ikke kommer af sig selv. Det kræver politiske beslutninger at sikre, at vi alle vinder på globaliseringen. De økonomiske vismænd viste i deres forårsrapport 2017, at der er en negativ effekt på indfødte ufaglærtes beskæftigelse af indvandring af arbejdskraft.

For at sikre gevinster for hele befolkningen skal vi investere mere i uddannelse og opkvalificering, så befolkningen er klar til de forandringer og den øgede konkurrenceudsættelse globaliseringen medfører. Uden uddannelse og opkvalificering bliver globalisering et problem. Hvis vi vil have en omstillingsparat arbejdsstyrke, så skal vi også styrke den aktive arbejdsmarkedspolitik og sikkerhedsnettet. Derfor skal vi styrke og fastholde vores flexicuritymodel, som gentagne gange har vist sig at være en stærk model, men som de senere år er blevet svækket.

Et andet vigtigt fokusområde er tidlig indsats overfor børn og unge, som på mange måder er fastlåst af deres sociale arv og derfor ikke får realiseret deres potentiale. Der alt for mange unge, der ikke får en uddannelse efter grundskolen. Det er ikke holdbart på et arbejdsmarked, hvor der bliver færre ufaglærte job. Vi skal sikre, at vi får alle med på uddannelsesvognen både for den enkelte og samfundets skyld. Uddannelse er det bedste redskab til at sikre, at vi alle får glæde af globaliseringen.

Derfor er det problematisk, at regeringen vælger at spare på uddannelse. Det vil simpelthen skade væksten og vores konkurrenceevne. Regeringen prioriterer heller ikke i tilstrækkelig grad investeringer i forskning og udvikling. Offentlige investeringer i forskning og udvikling er vigtige for at danske virksomheder kan komme først med nye produkter og løsninger, og de offentlige investeringer trækker også private investeringer i forskning og udvikling med sig. Det skaber vækst og arbejdspladser.

Det besynderligt, at regeringen stadig fortsætter sin sparekurs med bl.a. omprioriteringsbidraget på uddannelse, når vi ved, at uddannelse bidrager til at gøre danskerne rigere og ikke prioriterer investeringer i forskning og udvikling højere.

Det besynderligt, at regeringen fortsætter en kurs, hvor globaliseringen skaber tabere og vindere i Danmark. Vi skal alle vinde på globalisering, men det kommer ikke af sig selv.  

Bragt i Berlingske d. 1. december 2018