Kontakt

Beskæftigelse

Feriepenge kan skabe jobs

Der er bred enighed om, at der er brug for tiltag til at få gang i danskernes forbrug efter sundhedskrisen. Det svigtende forbrug koster arbejdspladser. I AE har vi regnet på beskæftigelseseffekterne af forskellige politikforslag, der har været nævnt i den offentlige debat.

Et forslag, vi har hørt fra flere kanter, er at udbetale de indefrosne feriepenge, som arbejdsgiverne ellers lægger på frys i en ny fond for feriemidler. Først når man går på pension, bliver de tøet op til den enkelte dansker.

I stedet for at fryse pengene ned, kunne man i denne ekstraordinære krisetid give dem i hænderne på danskerne. Efter betalt skat er et forsigtigt skøn, at det vil give forbrugerne 55 milliarder kroner i hænderne. Det vil der være god beskæftigelse i, fordi danskerne vil kunne købe flere varer og tjenesteydelser, der skaber arbejdspladser.

Da danskerne fik udbetalt pengene fra den særlige pensionsopsparing (SP) tilbage i 2009, havde de tilbøjelighed til at forbruge 60 procent af pengene. Hvis man antager, at danskerne igen vil bruge 60 procent ved en udbetaling af feriepengene, vil det skabe 26.500 job.

Med en lidt mere optimistisk hat på, hvor danskerne forbruger 80 procent af det udbetalte, vil det skabe 35.500 job.

Mange af pengene står pt. hos virksomhederne, så for ikke at skabe udfordringer med likviditet for virksomhederne må staten mellemfinansiere.

Andre tiltag, man kunne sætte i søen for hurtigt at skabe beskæftigelse, er at fremrykke tilbagebetalingerne af for meget betalt boligskat og sætte turbo på renoveringsprojekter, der alligevel ligger og venter i Landsbyggefonden.

Boligskatten vil skabe mindst 4.900 job og renoveringerne 17.600 job. I alt vil de to tiltag sammen med en udbetaling af feriepenge skabe mindst 49.000 job.

Tilmed vil tiltagene skabe et overskud på den offentlige saldo på mindst 67,5 mia. kr.

Bragt i Børsen den 27. april