Kontakt

VISMANDSRAPPORT

Vismandsrapport: Pres på arbejdsmarkedet er sundt

Ny vismandsrapport fra Det Økonomiske Råd forudser en vækst på omkring 2 pct. de kommende år og en jobfremgang på 70.000 personer. Vismændene skriver, at presset på arbejdsmarkedet er øget og forventer, at det vil føre til højere lønstigninger, end vi hidtil har set.

Vismændene skriver samtidig, at konkurrenceevnen er god, og at dansk økonomi godt kan tåle lidt højere lønstigninger. Formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), professor Per Kongshøj Madsen, der også er medlem af Det Økonomiske Råd, er enig i vismændenes vurdering:

”Vi skal ikke være så bange for, at der kommer et vist pres på arbejdsmarkedet. Det er faktisk sundt. Et pres på arbejdsmarkedet giver bedre muligheder for, at personer på kanten af arbejdsmarkedet kan komme i arbejde. Det kan også presse virksomhederne til at tage flere lærlinge og øge deres investeringer. Det vil kun være godt for dansk økonomi,” siger Per Kongshøj Madsen og fortsætter:

”Selvom vi igen og igen hører arbejdsgivernes bekymring om flaskehalse i medierne, så har det historisk set sjældent været et overophedet arbejdsmarked, der har udløst kriser i Danmark. De seneste årtiers kriser har alle været udløst af boligmarkedet, af finansmarkedet og af oliemarkedet. Den største risiko i øjeblikket knytter sig til boligmarkedet. Vi har en stærk konkurrenceevne, og vi kan sagtens tåle lidt højere lønstigninger”.

I rapporten fastslår vismændene, at de offentlige finanser er overholdbare. På den baggrund undrer det formanden for AE, Per Kongshøj Madsen, at regeringen kører smalhals i den offentlige sektor:

”Regeringen har frem mod 2025 kun afsat ca. 12½ mia. kr. til det offentlige forbrug. Der skal faktisk næsten det dobbelte til – 22 mia. kr. - hvis vi skal sikre, at de offentlige servicetilbud kan følge med til, at vi bliver flere brugere af den offentlige sektor. Der kommer flere børn og flere ældre de kommende år. Det koster. Konsekvensen af regeringens politik er desværre, at det offentlige serviceniveau i Danmark forringes. Det er unødvendigt, når vismændenes analyse sort på hvidt viser, at der er råd til at lade udgifterne til sundhed, børn og ældre vokse i takt med, at vi bliver flere borgere”, siger Per Kongshøj Madsen.

Vismændene foreslår i rapporten, at uddannelsesstøtten på kandidatdelen helt eller delvist omlægges til lån. Et forslag, som AE’s formand ikke er afvisende overfor:

”Der er stadig store forskelle på chancerne for at få en uddannelse i Danmark. Derfor skal vi værne om den danske SU. Det er helt afgørende, at der ikke pilles ved SU’en på de korte og mellemlange videregående uddannelser. Det er her, den sociale arv brydes. På kandidatdelen kan der være en vis fornuft i at omlægge SU’en til lån. Det er vigtigt at understrege, at pengene i stedet skal gå til bedre kvalitet på uddannelserne og ikke mindst til, at flere unge får en uddannelse”, afslutter Per Kongshøj Madsen.