Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Unge hårdest ramt af ledighed – især i to dele af Jylland

Blandt unge svarer antallet af nyledige til mere end 5 procent af de beskæftigede. Blandt alle aldersgrupper er tallet 4 procent. Nord- og østjyske unge er hårdt ramt.

Der er forskel på, hvordan coronakrisen har påvirket beskæftigelsen rundt om i landet. Der er forskelle fra landsdel til landsdel, men der er også forskel på, hvordan coronakrisen har ramt forskellige aldersgrupper, når vi taler om ledighed.

Det viser en ny analyse, AE har foretaget på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre.

Unge er eksempelvis den gruppe, der er hårdest ramt. 

Mens det samlede antal nyledige svarer til 4,3 procent af beskæftigelsen, er nyledigheden for unge under 30 år på 5,2 procent af beskæftigelsen. For seniorer på arbejdsmarkedet er tallet 2,3. Unge er dermed ramt mere end dobbelt så hårdt af ledighed som personer over 60 år.

Unge i Danmark er dog ikke lige hårdt ramt af arbejdsløshed. Figuren herunder viser, hvordan aldersgrupperne i de enkelte landsdele klarer sig sammenlignet med gennemsnittet for aldersgruppen. 

Det betyder eksempelvis, at nordjyske unge er 1 procentpoint hårdere ramt end unge er i hele Danmark, mens vestjyske unge er 1,6 procentpoint mindre ramt end landsgennemsnittet for unge.

Uddannelse kan være en vej ud af ledighedskøen
Under finanskrisen for godt ti år siden så vi, at mange unge brugte tiden under krisen på at uddanne sig. Det betød, at de stod bedre, da krisen sluttede. Unge i dag bør gøre det samme.

Hvis de unge bruger krisen til at uddanne sig, har det flere positive effekter. Dels giver det plads på arbejdsmarkedet til de ældre, og dels står de bedre på arbejdsmarkedet på den anden side af krisen, hvis de har en uddannelse i rygsækken.

Det vil øge deres chancer for at finde beskæftigelse, men det vil også have positive samfundseffekter, fordi det vil øge produktiviteten og bidrage positivt til Danmarks velstand.

Omtalt i A4 Arbejdsliv den 17. juni 2020