Kontakt

Uddannelse

Under hver anden kommune har en videregående uddannelse

Antallet af kommuner, hvor man kan læse en kort eller mellemlang videregående uddannelse, er faldet siden 90'erne. I 1995 kunne man tage en videregående uddannelse i 62 kommuner. I dag er det muligt i 44 kommuner. De senere år er udviklingen stagneret til trods for regeringens fokus på et Danmark i balance.

Antallet af kommuner, hvor det er muligt at læse en kort eller mellemlang videregående uddannelse er faldet markant siden 1995. I 1995 var det muligt at læse enten en kort eller mellemlang videregående i 62 kommuner. I 2018 er det kun muligt i 44 kommuner. Uddannelsesdækningen er således faldet fra 63 procent til ca. 45 procent fra midten af 90'erne til i dag. Kommunerne er gjort konsistente med kommunerne efter strukturreformen 2007, så man kan sammenligne på tværs af årene.

Det er særligt yderkommuner såsom Tønder, Varde og Lolland, samt nogle af forstadskommunerne omkring de store byer, som har mistet uddannelsesinstitutioner.

Selvom regeringen har haft fokus på et Danmark i bedre balance, så er der stort set ikke sket noget med antallet af kommuner, hvor man kan læse en kort eller mellemlang videregående uddannelse. Dækningen er i dag den samme som i 2015, når man måler på, i hvilke kommuner de forskellige uddannelser udbydes.

Udbuddet af uddannelser i kommunerne er altså stagneret gennem den seneste valgperiode, og derudover har regeringen valgt at underlægge alle institutioner i hele landet store sparekrav. Siden regeringen i 2016 indførte omprioriteringsbidraget, har alle institutioner skulle spare. Regeringen gennemfører i 2019 besparelser på de korte og mellemlange uddannelser på næsten en halv mia. kr. Eksempelvis skal Erhvervsakademi Lillebælt i Vejle spare 3 mio.kr. i år, mens UC Syd i Åbenrå skal spare 5 mio. kr. set i forhold niveauet i 2015.

Regeringen har som et led i Bedre Balance II iværksat 10 uddannelsesstationer, hvor dele af eksisterende uddannelser lægges ud i områder med lav uddannelsesdækning. Fx kan en del af markedsføringsøkonomuddannelsen i Herning tages i Skjern. Man kan dog stille spørgsmålstegn ved, om der er tale om et nyt uddannelsesudbud, da de studerende kun kan tage en mindre del af deres uddannelse på uddannelsesstationen. De skal stadig til Herning for at få hele uddannelsen. Derudover er en del af stationerne oprettet i kommuner, hvor der allerede er et udbud af enten en KVU eller MVU, hvorfor stationen ikke vil give sig udslag i større uddannelsesdækning.