Kontakt

Uddannelse

Teknik og sundhed hitter blandt ikkevestlige indvandrere

Hver tiende nyuddannet har i dag ikkevestlig baggrund. Ser vi på deres valg af uddannelse, er det især de tekniske og sundhedsfaglige uddannelser, der hitter.

Hver tiende nyuddannet var ikkevestlig indvandrer eller efterkommer i 2018. Deres uddannelsesvalg trækker især mod de tekniske og sundhedsfaglige fag - og også mod de samfundsvidenskabelige fag.

På erhvervsuddannelserne er der mange indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund, der uddanner sig inden for omsorg, sundhed og pædagogik, fx til SOSU-assistent.

Inden for de korte videregående uddannelser er der forholdsvis mange nyuddannede med ikkevestlig baggrund inden for de sundhedsfaglige uddannelser, bio-tek samt inden for det samfundsfaglige eller merkantile område, hvor ca. 12-21 procent har ikkevestlig baggrund. Det er fx uddannelser som farmakonomer og laboranter.

Inden for professionsbacheloruddannelserne er det primært inden for det samfundsfaglige område (14,8 pct.) og det tekniske område (11,6 pct.), at der er mange indvandrere og efterkommer med ikkevestlig baggrund blandt de nyuddannede. Det er fx uddannelser som socialrådgiver og handelsøkonomer, men også maskinmestre og diplomingeniører.

På de lange videregående uddannelser er det typisk tekniske og sundhedsfaglige uddannelser, hvor der er forholdsvis mange indvandrere og efterkommer med ikkevestlig baggrund blandt de nyuddannede, omkring 14-20 procent. Det er fx civilingeniører og læger.

Analysen omfatter alle nyuddannede i 2018 med enten dansk herkomst eller ikkevestlig baggrund.

Omtalt af Kristeligt Dagblad d. 17. juni 2019.