Ungdomsuddannelser

Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse

De unge, som forlader folkeskolen uden at få en ungdomsuddannelse, har markant større risiko for at ende langt fra arbejdsmarkedet senere i livet - beregninger fra AE viser, at risikoen for at være på kontanthjælp i voksenlivet er mere end ti gange større for unge uden en ungdomsuddannelse, sammenlignet med dem som har taget en ungdomsuddannelse.

I denne analyse er det undersøgt, hvordan det går en ungdomsårgang senere i livet afhængig af, om de unge har fået taget en ungdomsuddannelse eller ej.

Helt konkret ser analysen nærmere på den ungdomsårgang som forlod folkeskolen i 1993 og undersøger, hvordan deres tilknytning til arbejdsmarkedet og kontanthjælpssystemet har været frem til år 2011.

Unge uden uddannelse ender i højere grad på offentlig forsørgelse
Når man ser på ungdomsårgangens tilknytning til arbejdsmarkedet 6, 12 og 18 år efter de forlod folkeskolen i 1993 opdelt på, hvorvidt de har gennemført en ungdomsuddannelse, viser det sig, at andelen, som er på overførselsindkomst, er markant højere blandt de unge, som ikke har taget en ungdomsuddannelse sammenlignet med de unge, som har taget en uddannelse efter folkeskolen.

I 1999 - 6 år efter årgangen forlod folkeskolen, var det 9 ud 10 med en ungdomsuddannelse, som enten var i beskæftigelse eller under uddannelse. For de unge uden en ungdomsuddannelse var det blot 6 ud 10, der var i beskæftigelse eller under uddannelse, mens knap hver femte var på kontanthjælp.

Helt frem til i dag er der langt flere blandt de unge, der fik en ungdomsuddannelse, der er i beskæftigelse. Blandt dem, der har fået en ungdomsuddannelse, er knap 7 ud af 10 i beskæftigelse i dag, mens det kun gælder for godt 4 ud af 10 blandt dem, der ikke fik en ungdomsuddannelse.

Hovedparten af de unge, der ikke fik en ungdomsuddannelse, er i dag uden for arbejdsstyrken. Eksempelvis er 13,5 pct. af de unge uden en ungdomsuddannelse i dag på kontanthjælp, mens hver tiende er på førtidspension.

Blandt de dengang 15-årige, som har fået en ungdomsuddannelse i de efterfølgende år, er det imidlertid kun 1,3 pct., der i dag er på, mens 0,7 pct. er på førtidspension.

Risikoen for at ende på kontanthjælp, er dermed præcis 10 gange så stor for unge uden en uddannelse som for den andel af de unge, som fik taget sig en ungdomsuddannelse, mens risikoen for at være på førtidspension er 13 gange så stor.

Omtalt af Jyllands-Posten d. 18. april 2012