Kontakt

Den danske arbejdsmarkedsmodel

Regeringen fører politik for borgerne i Nordsjælland

Det er nu et år siden, at Venstre overtog regeringsmagten og lovede at skabe vækst og arbejdspladser i landdistrikterne. En række af de initiativer, som regeringen har vedtaget, kommer imidlertid primært de rige, nordsjællandske kommuner til gode. Kommunerne på Syd- og Vestsjælland må se langt efter vækst og arbejdspladser.

Den 18. juni 2015 vandt Venstre regeringsmagten. I regeringsgrundlaget kan man læse, at regeringen vil kæmpe for vækst og arbejdspladser i hele landet. Kigger man på en række af de initiativer, som regeringen har vedtaget, er der imidlertid tale om tiltag, som især kommer de rige, nordsjællandske kommuner til gode, mens især kommunerne på Syd- og Vestsjælland ikke drager gavn af regeringens politik.

Samlet betyder regeringens initiativer, at man med den ene hånd flytter statslige arbejdspladser til provinsen, mens man med den anden hånd lægger op til at skære op over 30.000 stillinger væk i hele landet frem mod 2019

På trods af, at regeringen har besluttet at udflytte knap 4.000 statslige arbejdspladser, er der stor risiko for, at mange landkommuner ender med et stort tab af arbejdspladser som føgle af regeringens politik. Samtidig med udflytningen har regeringen nemlig besluttet at indføre et såkaldt "omprioriteringsbidrag" i stat og kommuner. Omprioriteringsbidraget, som pålægger kommunerne store besparelser, kan i værste fald ende med at koste over 30.000 arbejdspladser i hele landet. Flest i hovedstadsområdet, hvor der er mange statslige arbejdspladser, men også i provinsen står flere tusinde job på spil. Samlet betyder regeringens initiativer, at man med den ene hånd flytter statslige arbejdspladser til provinsen, mens man med den anden hånd lægger op til at skære op imod 30.000 stillinger væk i hele landet frem mod 2019.

Regeringen har i sit første år ved magten besluttet at fastfryse grundskylden for ejerboliger i 2016. Det giver samlet en skattelettelse på ca. 755 mio. kr. Fastfrysningen af grundskylden rammer meget skævt. Beboerne i Gentofte kan samlet se frem til en lettelse på 28 mio. kr., hvilket er mere end tre gange så meget som boligejerne i de 10 kommuner, hvor boligejerne får mindst tilsammen.

Hovedkonklusionen er, at borgerne i de nordsjællandske kommuner generelt fremstår som vindere af regeringens politik gennem det første år

Håndværkerfradraget er blevet forlænget under den nye regering. Ser man på en geografisk opdeling af, hvem der har brugt håndværkerfradraget, så er der relative høje andele af indbyggerne nord for København, som har benyttet fradraget - mens det er langt mere sparsomt, hvor meget indbyggerne i Syd- og Vestsjælland har brugt fradraget.

Regeringen har indført et kontanthjælpsloft, som bl.a. kommer til at ramme kontanthjælpsmodtagere, der modtager boligstøtte. De kommuner med de højeste andele er i de store byer, vestegnskommunerne, Sønderjylland, Vestsjælland og på Lolland.

Hovedkonklusionen er, at borgerne i de nordsjællandske kommuner generelt fremstår som vindere af regeringens politik gennem det første år. Samtidig må beboerne i en række af landets udkantskommuner se langt efter arbejdspladser og økonomiske gevinster.

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 1. juni 2016.