Kontakt

Beskæftigelse

Opsving i Danmark, men ikke for de ufaglærte

Dansk økonomi har de senere år nydt godt af en massiv jobfremgang. Det er dog ikke alle grupper på arbejdsmarkedet, som har vundet på opsvinget. Beskæftigelsen for de ufaglærte er, siden opsvinget begyndte i 2013, faldet, mens beskæftigelsen for de faglærte og for personer med en videregående uddannelse er steget.

Siden oktober 2013 er lønmodtagerbeskæftigelsen for de 18-64-årige omregnet til fuldtidsbeskæftigede vokset med ca. 111.650 personer, når der ses bort fra studerende. På trods af denne fremgang er beskæftigelsen for ufaglærte faldet med ca. 13.800 fuldtidsbeskæftigede. Selv når man tager højde for, at der også bliver færre ufaglærte i befolkningen, er beskæftigelsen for ufaglærte faldet. 
 
Ser man derimod på beskæftigelsen for de personer, som har gennemført en erhvervsfaglig uddannelse, er den vokset på trods af, at der over perioden er blevet færre i befolkningen med en erhvervsfaglig uddannelse. Siden 2013 er lønmodtagerbeskæftigelsen vokset med godt 7.000 fuldtidsbeskæftigede for de faglærte. 
 
For de videregående uddannelser er beskæftigelsen vokset med hele 118.000 personer. Det skal dog ses i lyset af, at der også i befolkningen bliver flere personer med en videregående uddannelse.   
 
Udviklingen i lønmodtagerbeskæftigelsen kan ikke ses uafhængigt af befolkningsudviklingen, men må ses i forhold til hvor mange personer, der findes i befolkningen med en given uddannelsesbaggrund. Figuren nedenfor viser beskæftigelsesfrekvensen fordelt på de forskellige grupper. 

Omtalt af Børsen d. 3. april 2019