Kontakt

Arbejdsmiljø

Mange lønmodtagere har et hårdt arbejdsmiljø

Mere end hver 10. lønmodtagere har et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Blandt faglærte og ufaglærte er andelen endnu højere, nemlig 15-16 pct. Endnu flere danskere oplever et hårdt psykisk arbejdsmiljø, hvilket mere eller mindre er et udbredt problem hos alle uddannelsesgrupper.

I gennemsnit har mere end hver 10. lønmodtagere et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Der er stor variation i, hvor mange der har et hårdt fysisk arbejdsmiljø på tværs af uddannelsesgrupper.

Lønmodtagerne med de længste uddannelser har den laveste andel med et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Mens det blandt lønmodtagere med en lang videregående uddannelse er omkring 2 procent, der har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, er det 15-16 procent af de ufaglærte og faglærte lønmodtagere.

Siden 2012 er andelen af lønmodtagerne, der har et hårdt fysisk arbejdsmiljø steget signifikant blandt de faglærte og også for den samlede andel.

Udbredt hårdt psykisk arbejdsmiljø
I gennemsnit har knap 17 procent af lønmodtagerne et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Et hårdt psykisk arbejdsmiljø er et udbredt problem på tværs af uddannelsesgrupper.

Andelen af lønmodtagere, der er psykisk overbelastede, er højest blandt lønmodtagerne med en mellemlang videregående uddannelse. Her er det knap hver femte, der har et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Det er fx pædagoger og sygeplejersker. Det er signifikant flere end blandt gennemsnittet for lønmodtagerne.

Siden 2012 er andelen af lønmodtagerne, der har et hårdt psykisk arbejdsmiljø steget signifikant blandt de mellemlange videregående uddannelser, de ufaglærte og for den samlede andel.  

Lønmodtagerne med lange videregående uddannelser er den gruppe, der har den laveste andel med et hårdt psykisk arbejdsmiljø. 14 procent af akademikerne udsættes for et hårdt psykisk arbejdsmiljø.  

Arbejdsmiljøet går i den forkerte retning
Andelen med et hårdt psykisk- og fysisk arbejdsmiljø er steget. I 2020 er målet, at andelen af lønmodtagerne, der er psykisk såvel som fysisk overbelastede er reduceret med 20 procent.

Siden 2012 og frem til den seneste måling i 2016 er andelen af de beskæftigede, der er psykisk overbelastet steget med 17 procent. Hvor andelen der er fysisk overbelastet, er steget med 15 procent.

Udviklingen går den forkerte vej. Vi bevæger os længere fra de politiske målsætninger, som kalder på en reduktion af andelen med hårdt arbejdsmiljø. Det er problematisk for den enkelte, virksomhederne og for samfund, blandt andet fordi et hårdt arbejdsmiljø øger risikoen for overførelser.

Omtalt af Avisen.dk d. 12. december 2018