Kontakt

Skat

Indkomsten i Klampenborg er en halv million større end i Odense NØ

Der bliver større og større forskel på de rigeste og fattigste postnumre i Danmark. I Klampenborg er den gennemsnitlige indkomst 715.000 kr. om året, mens den i Odense NØ er 174.000 kr. I Klampenborg er indkomsten altså i gennemsnit over 4 gange større end i Odense NØ.

Gennem de senere år er der sket en stigende geografisk opdeling af Danmark. Mens hovedparten af de 15 rigeste postnumre er placeret i hovedstadsområdet og Nordsjælland, ligger de 15 fattigste postnumre i høj grad omkring de største byer eller i udkantsområderne. 

Det rigeste postnummer i landet er Klampenborg, hvor den gennemsnitlige indkomst efter skat er ca. 715.000 kr. Det fattigste postnummer er Odense NØ med en gennemsnitlig indkomst på 174.000 kr. 

Klampenborg har altså en gennemsnitlig indkomst, som er 541.000 kr. højere end den gennemsnitlige indkomst i Odense NØ. I 2000 var forskellen mellem de to postnumre på 275.000 kr.

Fra 2000-2015 har Klampenborg oplevet en real indkomststigning på 289.000 kr. fra 2000-2015, hvorimod Odense NØ har haft en mere flad indkomstfremgang på 22.000 kr. Det er særligt i årene efter finanskrisen, at indkomsterne har udviklet sig meget skævt. 

Den stigende geografiske indkomstforskel i Danmark er med til at polarisere det danske samfund. Når der bliver længere mellem toppen og bunden af indkomstpyramiden trues sammenhængskraften og den gensidige solidaritet i samfundet.

Vores velfærdssamfund bygger på, at alle betaler ind til fællesskabet – bl.a. til dem, der bliver syge eller af andre grunde mister deres indkomst. Hvis de økonomiske og mentale kløfter mellem de rigeste og fattigste bliver for store, kan man frygte, at det går ud over følelsen og opbakningen til fællesskabet, altså vores velfærdssamfund. De seneste 15 års skattereformer har skubbet bag på den stigende ulighed.

Skal vi have vendt den stigende ulighed og sikret en indkomstfremgang for de fattigste, hedder opskriften investeringer i uddannelse, opkvalificering og aktiv arbejdsmarkedspolitik. Det vil være gavnligt - ikke kun for de personer, som kommer ud og får et job – men for hele samfundet, som vil vinde på øget vækst og velstand.

Omtalt af Ekstra Bladet d. 19. november 2017.