Kontakt

Ulighed

Hver 4. ufaglærte mand lever under 10 år fra pensionsalderen

Mere end hver fjerde ufaglærte mand er død 10 år efter folkepensionsalderen. Det samme er tilfældet for hver syvende mand med en akademisk uddannelse. Der er således stor social ulighed i, hvor langt vores otium er. Denne ulighed vil kun blive endnu større, hvis folkepensionsalderen hæves yderligere.

I dag er folkepensionsalderen i Danmark 65 år, men der går ikke mange år, før det ikke længere er muligt at trække sig tilbage til folkepension, når man fylder 65.

Allerede med den nuværende folkepensionsalder på 65 år er der stor ulighed i, hvor mange år vi har på pension.

Uligheden i otiummets længde på tværs af uddannelsesniveau er størst blandt mænd, hvor andelen af døde efter 10 år var knap dobbelt så høj for ufaglærte som for mænd med lange videregående uddannelser. Hver fjerde af de ufaglærte 65-årige i 2005 var død inden for 10 år. For akademikere er det samme tal under 14 pct.

At hæve folkepensionsalderen vil øge uligheden yderligere
Tallene viser, at der er markante forskelle i, hvor mange inden for forskellige uddannelsesgrupper, der når at have 10 år på folkepension.

Hæver man pensionsalderen endnu mere, end det hidtil har været planlagt, vil man især ramme ufaglærte og faglærte, eftersom en større del af disse grupper vil komme til at få et kort otium.

Når man samtidig ved, at ufaglærte og faglærte typisk træder tidligere ind på arbejdsmarkedet og generelt har dårligere arbejdsmiljø end personer med videregående uddannelser, er det tydeligt, at der er en social slagside af at hæve pensionsalderen yderligere.

Én ting er, at der er ulighed i længden af otiummet, men hvis pensionsalderen hæves yderligere, vil flere med et hårdt arbejdsmiljø formentlig blive nedslidt, hvilket også vil påvirke otiummets kvalitet i en negativ retning.

Omtalt af BT d. 18. marts 2017