Kontakt

Voksen- og efteruddannelse

Hver 10. nye studerende kommer fra en erhvervsuddannelse

En erhvervsuddanelse giver mange karrieremuligheder. Faglærte er efterspurgte af arbejdsmarkedet, og de har også rig mulighed for at læse videre. Faktisk er hver 10. nye studerende på de korte og videregående uddannelser optaget alene med en erhvervsfaglig uddannelse i bagagen.

Undersøgelser peger på, at mange unge har svært ved at vælge ungdomsuddannelse. Nogle er bange for at vælge forkert, mens andre er bange for at gå i en uddannelsesretning, der ikke giver nye muligheder senere i et langt arbejdsliv.
 
Men ny analyse viser, at mens en erhvervsuddannelse giver solide og efterspurgte kompetencer på arbejdsmarkedet, så snart man er færdig med uddannelsen, har man – ligesom efter en studentereksamen - også mulighed for at læse videre.
 
For mens det er naturligt som student at begynde på en videregående uddannelse, så er der en del faglærte, der gør det samme.
 
Hver 10. nye studerende på de korte og mellemlange videregående uddannelser kommer alene med en erhvervsuddannelse i rygsækken.
 
"Unge, der skal vælge ungdomsuddannelse, er så fokuseret på, at de har ét skud i bøssen, så de skal vælge den rigtige uddannelse, hvor de ikke kommer til at lukke af for muligheder senere hen. Og så vælger de ofte gymnasiet," siger chefanalytiker i AE Mie Dalskov Pihl.
 
Danmark kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at flere unge har lyst til at starte på en erhvervsuddannelse. Og måske flere har lyst, hvis de er klar over, at de senere i livet også har mulighed for at læse videre.
 
"Hvis alle pædagogiske assistenter eller sosu’er læser videre, kommer vi selvfølgelig til at mangle dem i de fag, men det er jo kun nogle af dem, der videreuddanner sig. Og vi kommer også til at mangle sygeplejersker og pædagoger," siger Mie Dalskov Pihl.
 
Specielt uddannelser inden for jordbrug, pædagogik, byggeri- og anlæg og på det tekniske område samt sygeplejerskeuddannelsen er populære blandt faglærte.
 
Analyse omtalt af A4 Arbejdsliv den 20. marts 2020