Kontakt

Ufaglærte

HF-uddannelserne på VUC løser en vigtig uddannelsespolitisk opgave

HF-uddannelserne på VUC bliver i høj grad benyttet af personer, der ellers har svært ved at få en ungdomsuddannelse, viser analyse lavet i samarbejde med Danske HF & VUC.

HF-uddannelserne på VUC benyttes i høj grad af personer, der ikke har fået en ungdomsuddannelse i det ordinære uddannelsessystem. 15 procent af kursisterne, der påbegynder en HF-uddannelse på VUC, har ufaglærte forældre. På en ungdomsårgang er det 9 procent.
 
Samtidig har kursisterne lavere karakterer i dansk og matematik fra grundskolen, og mange har tidligere påbegyndt en anden ungdomsuddannelse, men er faldet fra.
 
Analysen viser også, at ni ud af ti er i beskæftigelse eller er begyndt på en erhervskompetencegivende uddannelse to år efter endt uddannelse. Særligt søger de mod uddannelser til pædagog, folkeskolelærer, sygeplejerske og socialrådgiver.
 
Blandt kursister, der starter på en HF-uddannelse, modtog 12 procent uddannelseshjælp eller kontanthjælp året før. Blandt kursister, der har gennemført en HF-uddannelse, modtog 5 procent kontanthjælp eller uddannelseshjælp to år efter.
 
De offentlige finanser forbedres med cirka 200.000 kroner om året, når man løfter en ung kontanthjælpsmodtager uden uddannelse til beskæftigelse gennem en faglært uddannelse eller en professionsbacheloruddannelse.
 
Omtalt af Gymnasieskolen.dk den 8. september 2020