Kontakt

Fordelingseffekter

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere

Fastfrysning af grundskylden til 2020 giver en markant skattelettelse til de boligejere, der har oplevet de største stigninger i værdien af deres bolig. Boligejerne i Rudersdal Kommune kan se frem til en gevinst pr. ejerbolig på knap 22.000 kr. til 2020. I Tønder Kommune er den gennemsnitlige gevinst på 250 kr.

I Rudersdal er markedsværdien af et enfamiliehus nu over 5 mio. kr., hvilket er en real stigning på 555.000 kr. siden 2009. Oveni denne stigning bliver der nu lagt op til en skattegevinst på knap 22.000 kr. pr. ejerbolig i denne kommune samlet til 2020

I Tønder Kommune er den gennemsnitlige samlede gevinst fra fastfrysningen af grundskylden på 250 kr. Samtidig er markedsværdien af et enfamilieshus i denne kommune faldet med knap 200.000 kr. realt siden krisen og er nu på under 800.000 kr.

I Frederiksberg er den gennemsnitlige markedsværdi på enfamiliehuse nu helt oppe på 8,5 mio. kr. I den modsatte ende af skalaen finder man Lolland, hvor den gennemsnitlige markedsværdi af et enfamiliehus er på 670.000 kr. Et hus på Frederiksberg har altså en markedsværdi, der i gennemsnit er 12-13 gange så høj som et gennemsnitligt hus på Lolland.

De områder, der har oplevet en stigning i boligværdierne, er de samme områder, som får de store gevinster fra fastfrysningen af grundskylden. En gevinst, som bliver permanent, da grundskyldspromillen ifølge regeringens boligudspil skal fastlåses, således at provenuet ikke stiger. Gevinsterne fra fastfrysningen af grundskylden vil altså fortsætte efter 2020.

Et andet element, der er lagt frem, er en helt flad boligskat. Hvis man fjerner det progressive element i boligbeskatningen, vil skattelettelsen herfra næsten udelukkende gå til de områder med de dyreste boliger. Afskaffer man den progressive beskatning af boliger, vil det samtidig puste yderligere til boligpriserne for de dyreste huse og give en yderligere gevinst til de nuværende boligejere.

Både fastfrysningen af grundskylden og afskaffelsen af det progressive element i boligbeskatningen er elementer, der går til de rigeste boligejere, og giver den største gevinst til boligejere omkring hovedstaden. Bliver disse to elementer en del af den nye boligskat, vil det være med til at polarisere Danmark yderligere.

Omtalt af Ritzau d. 7. februar 2017