Kontakt

Arbejdsmarked

Fyret under krisen: Flere tusinde ikke i job

Da krisen ramte Danmark i efteråret 2008, oplevede mange danskere at miste deres arbejde. En del af dis-se personer mistede jobbet som følge af, at deres arbejdsplads lukkede. I dag står knap 3.000 uden job. Især blandt ufaglærte er beskæftigelsesgraden markant lavere.

Mellem 2008 og 2009 oplevede ca. 20.000 lønmodtagere mellem 30 og 49 år, at den virksomhed, de arbejdede på, lukkede.

Efterfølgende har disse personer været i beskæftigelse i mindre grad end personer, der ikke oplevede, at deres arbejdssted lukkede. Knap 3.000 personer er ikke i job i 2016.

Underbeskæftigelsen er størst blandt ufaglærte og personer med en gymnasial uddannelse. Personer uden en erhvervskompetencegivende uddannelse rammes altså hårdere end personer med længere uddannelsesbaggrund, hvis de mister jobbet i krisetider.

Det har langsigtede konsekvenser, når mange mennesker mister jobbet under en krise. Det er nemlig ikke kun i det første år eller to år efter et arbejdssteds nedlæggelse, at de tidligere ansatte ikke er beskæftigede i samme grad som andre.

Effekterne er langt mere permanente og sætter sig dermed i strukturerne. Det betyder, at beskæftigelsen ikke kun er påvirket, mens krisen står på, men også i en årrække bagefter.

Omtalt af Finans d. 13. august 2018