Kontakt

Ulighed

Fremgang på småøerne for tredje år i træk

Befolkningstallet på de danske småøer stiger nu for tredje år i træk. Det er første gang i tyve år, at vi har set en stigning tre år i træk. Befolkningsfremgangen fra 2016 til 2019 er hovedsageligt sket for større øer, øer med en skole eller et dagtilbud og øer, der har en kortere sejltid.

For første gang siden 1999 har der tre år i træk været fremgang i befolkningstallet på de 28 danske småøer (Lilleø og Askø tæller her som to øer). Fra 2016 til 2019 er folketallet gået frem med 55 personer, svarende til 1,2 pct. af det samlede befolkningstal på småøerne.

Selvom der er tale om små tal, vidner tallene om, at mange års fald i folketallet nu er bremset op. Det er 10 ud af de 28 småøer, der har haft fremgang, bl.a. Fur, Orø, Fejø og Agersø. Generelt er det især de større småøer, hvor der bor over 150 mennesker, der går frem i folketallet. Ligeledes er der en tendens til, at det især er øer med skole eller dagtilbud, der har fremgang, samt øer, hvor færgetiden er relativt kort, dvs. under 25 minutter.

Der findes befolkningstal, der går endnu længere tilbage end 1999. Her er det dog ikke muligt at følge udviklingen i hvert enkelt årstal, men der ses i stedet for udvalgte år. Ser man på udviklingen i befolkningstallet for de 28 småøer, ser det ud til, at det er første gang siden 1925, at der har været fremgang i befolkningstallet tre gange i træk. Det skal dog pointeres, at der ikke findes tal for hvert enkelt år, hvorved ændringerne kan dække over flere år, fx femårsintervaller. I slutningen af 1920'erne boede der mere end 10.000 personer på de danske småøer. Nu bor der under det halve, nemlig omkring 4.500 personer.

Der kan være mange forklaringer på, at befolkningstallet på de danske småøer er i fremgang. Det kan både skyldes øget nettotilflytning; at der fødes flere børn på øerne, og så kan der være en effekt af, at folk i det hele taget lever længere (hvilket i mindre grad trækker befolkningstallet ned end tidligere).

Faktum er dog, at flere danske småøer nu oplever en fremgang i befolkningstallet for første gang i lang tid. En fremgang, der nu har holdt tre år i træk.

Nogle øer kæmper fortsat med at holde fx købmanden og skolen kørende, og med at få færgetiderne til at gå op, så de passer til både pendlere, erhvervsdrivende og turister. Den danske stat, EU-midlerne og kommunerne rundt om i landet spiller en stor rolle for at holde hånden under udviklingen på øerne – især der, hvor det er svært i disse år.

Denne analyse peger på, at befolkningsudviklingen kan vende. Flere af øerne oplever markant fremgang i disse år, bl.a. en ø som Fejø, der for bare et par år siden sloges med faldende folketal. Forudsætningen for at det er muligt at vende udviklingen er ofte, at der er den basale infrastruktur. Det handler i ø-sammenhæng om bl.a. færgetider, indkøbsmuligheder, skole og internet.

Omtalt af TV2 d. 16. juli 2019.