Kontakt

Arbejdsliv

Fremgang på arbejdsmarkedet er funderet på deltidsjob

Siden 2013 er der skabt omkring en kvart million lønmodtagerjob. En stor andel er deltidsjob. Det er især unge ufaglærte, som i højere grad arbejder deltid. Omvendt er deltidsjob blevet mindre udbredt blandt faglærte.

Beskæftigelsen er måned efter måned steget siden foråret 2013. En stor del af disse job er deltidsjob, hvor der har været en stigning på mere end 100.000 deltidsjob på fem år.

Den relativt største fremgang er sket i job med en ugentlig arbejdstid under 20 timer. Deltidsjob fylder dermed lidt mere på arbejdsmarkedet i dag end for seks år siden.

Der kan være mange grunde til at arbejde på deltid, og det er især udbredt blandt enkelte grupper på arbejdsmarkedet. F.eks. er det oplagt, at studerende ikke arbejder på fuld tid. Desuden vil de fleste fleksjobbere arbejde relativt få timer.

Ser vi bort fra de grupper, så er der fortsat stor forskel på, hvilke grupper på arbejdsmarkedet, der har tilbøjelighed til at arbejde i et deltidsjob med en ugentlig arbejdstid under 20 timer om ugen

Det er f.eks. langt mere udbredt at arbejde få timer som rengøringsassistent eller ansat i et supermarked, end det er som læge eller tømrer.

Flere ufaglærte arbejder deltid
Der er i dag flere af de unge ufaglærte på arbejdsmarkedet, som arbejder deltid med en ugentlig arbejdstid under 20 timer end tidligere. Det gælder for ufaglærte unge af både dansk og udenlandsk herkomst. Det gælder i øvrigt primært for kvinder.

Modsat er der færre i gruppen med en faglært uddannelse eller videregående uddannelse, der arbejder under 20 timer end tidligere.

Eftersom stigningen i deltidsjob især skyldes, at flere unge ufaglærte har øget deres tilbøjelighed til at arbejde deltid, kan uddannelse være en del af løsningen. 

Udover at uddannelse kan øge antallet af timer på arbejdsmarkedet, øges sandsynligheden for at være i beskæftigelse nemlig også, hvis man som ufaglært tager en faglært uddannelse. Det bidrager således positivt til både arbejdsudbuddet og samfundsøkonomien, hvis der investeres i at give de unge ufaglærte en uddannelsesindsats.

Omtalt af A4 medier d. 9. januar 2020