Kontakt

Fattigdom

Flere og flere børn vokser op i fattigdom

De seneste år er udviklingen i børnefattigdom steget markant – og det er ikke tilfældigt. Siden 2015 har man indført en række fattigdomsydelser, bl.a. et kontanthjælpsloft, som sætter et max på, hvor meget støtte til bolig mv., familier på kontanthjælp kan få. De nye fattigdomsydelser har kraftigt øget børnefattigdommen.

Med de seneste data er antallet af fattige børn i Danmark oppe på knap 44.000 børn. Helt præcist 43.648 fattige børn. Omkring 44.000 fattige børn er et meget højt niveau, som ligger på linje med antallet af fattige børn i 2009, hvor de gamle fattigdomsydelser fra VKO-tiden i nullerne stadig gjaldt, og hvor finanskrisen for alvor ramte det danske samfund.

Da den tidligere S-R-SF-regering afskaffede fattigdomsydelserne tilbage i 2012, bidrog det til en reduktion i antallet af fattige børn, og indtil 2015 så det faktisk ud til, at kurven var knækket for antallet af fattige børn.

Kontanthjælpsloftet og de nye fattigdomsydelser, som regeringen har indført de seneste år, har imidlertid spoleret den udvikling, så børnefattigdommen nu igen er oppe på et tårnhøjt niveau.

I dag lever altså knap 44.000 børn i fattigdom i Danmark, og prognosen for 2017 er desværre ikke opløftende. Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, som trådte i kraft i de sidste måneder af 2016, forventes at medføre endnu en stigning i antallet af fattige, når det bliver muligt at måle på tallene for 2017. Der vil reglerne nemlig have været trådt i kraft i hele året. Udsigten er, at særligt børnefattigdommen.

Børnefattigdom er skævt fordelt i landet. Ser man på, hvor stor en andel af børn i en kommune, der bor i familier med en indkomst under fattigdomsgrænsen, er andelen helt oppe over 7 pct. i Langeland kommune. Også områderne Lolland-Falster, Sønderjylland og Vestsjælland og en række københavnske vestegnskommuner som Brøndby, Ishøj og Høje Taastrup ligger blandt dem med den relativt højeste andel af fattige børn.

I den modsatte ende finder man først og fremmest en række nordsjællandske kommuner. I kommuner som Egedal, Gentofte, Allerød og Hørsholm er andelen af fattige børn således under 2 pct. Også i det midtjyske som Skanderborg og Favrskov kommune ligger andelen af fattige børn under 2 pct. Det skal holdes op imod et landsgennemsnit på 3,9 pct. af børn, der lever i familier under fattigdomsgrænsen.

En opvækst i fattigdom koster dyrt både for det enkelte barn, der lever i fattigdom, og for samfundet på længere sigt. En opvækst i fattigdom indebærer for mange børns vedkommende betydelige afsavn i forhold til bl.a. fritidsaktiviteter, vintertøj og muligheden for sociale aktiviteter som børnefødselsdag eller lejrskole. Dertil trækker tråde ind i voksenlivet i forhold til uddannelse, beskæftigelse og indkomst. Bare ét år i fattigdom i barndommen har langvarige, målbare konsekvenser.

Kontanthjælpsloftet, som ventes at forøge børnefattigdommen yderligere, risikerer derfor at blive et meget dyrt loft på længere sigt – nemlig, når konsekvenserne af loftet kommer til at ramme børnene senere i deres liv.

Omtalt af Kristeligt Dagblad d. 3. november 2018.