Kontakt

Det danske klassesamfund

Det er blevet sværere at klatre op ad indkomststigen fra bunden

Hvert tredje barn, der vokser op blandt den fattigste femtedel af familierne, ender selv blandt de fattigste som voksen. Det tal er vokset over de sidste knap to årtier.

Hvert tredje barn, der vokser op blandt den fattigste femtedel af landets familier, ender selv i den fattigste femtedel af befolkningen som voksen. Og tallet har været stigende siden år 2000.

Figuren herunder viser, hvor mange af dem, der voksede op blandt de 20 procent fattigste familier, som selv er blandt de 20 procent fattigste. Den sociale arv er blevet stærkere med tiden, da andelen er vokset fra ca. 28 procent til 33½ procent over de sidste knap 20 år.

Figuren viser også, hvor sandsynligt det er for et barn fra de fattigste 20 procent af familierne at ende blandt de 20 pct. rigeste som voksen. Det hænder kun for hvert niende barn fra de fattigste familier.

Uddannelse gør, at man kan bryde mønstret – men…

Børnene fra de fattigste familier, der fuldfører en uddannelse, klarer sig langt bedre som voksne, end dem, der ikke får en uddannelse. Det er faktisk hele 60 procent af dem, der ikke får en uddannelse, som selv havner i bunden indkomstmæssigt.

Andelen, der selv havner i bunden, falder til 20 procent, hvis de får en uddannelse i rygsækken. 15 procent, der er vokset op i bunden af samfundet, men som får en uddannelse, ender faktisk i den øverste femtedel af indkomstskalaen.

Men tallene viser også, at hvis du kommer fra den rigeste femtedel og ikke får en uddannelse, har du alligevel en god chance for selv at ende i den rigeste femtedel. Det sker for 17 procent af dem uden uddannelse. Det er således højere end dem, der kommer fra bunden, men faktisk får en uddannelse.

Analysen viser desuden, at det i bunden af indkomstfordelingen er tre ud af fire, der stadig er blandt de 10 procent fattigste ét år senere. Efter tre år er det dog mindre end to ud af tre, der fortsat er blandt de 10 procent fattigste.

I den anden ende af indkomstskalaen – de rigeste 10 procent – forbliver fem ud af seks i toppen fra det ene år til det andet. Forskellen mellem topindkomsterne og den øvrige befolkning vokser, når man ser på mobiliteten over tre år frem for blot et enkelt år.

Omtalt af Kristeligt Dagblad den 17. juli 2020