Kontakt

Det danske klassesamfund

Den sociale arv er blevet stærkere i Danmark

Selv om Danmark er internationalt kendt for en høj social mobilitet, er der stærk sammenhæng mellem, hvilken socialklasse man vokser op i, og hvor man havner som voksen. En tredjedel af underklassens børn ender i dag selv i underklassen, og andelen er steget fra 2003 til 2013. Underklassebørn har 4,6 gange så stor risiko for at havne i underklassen som overklassens børn.

Den sociale arv er stadig stærk i Danmark, selv om den sociale mobilitet er større end i mange andre lande. Faktisk er der i dag flere børn fra underklassen, der selv havner i underklassen som voksen, end der var tidligere. I 2003 havnede en fjerdedel af underklassens børn selv i underklassen – det er nu steget til en tredjedel. Mens underklassebørn nu har 4,6 gange så stor risiko for at havne i underklassen som overklassebørn, så var denne faktor 2,8 i 2003. En opvækst i underklassen trækker altså kraftigere spor i dag end for 10 år siden.

I den anden ende af det sociale spektrum havner omkring 40 pct. af elitens børn selv i eliten som voksen. Elitebørn har 5,5 gange større chance for at havne i eliten end underklassebørn.

Generelt er der sket en uddannelsesstigning for alle klasserne. Men sandsynligheden for at få en lang videregående uddannelse er stadig markant størst for børn fra overklassen, mens klart flest børn fra underklassen står uden uddannelse som 25/26-årig. Næsten 40 pct. af børnene i underklassen har ingen uddannelse som 25/26-årig.

Analysen understreger med tydelighed behovet for, at vi sætter fokus på, at børn fra svære kår og ressourcesvage familier får hjælp til at blive fastholdt i uddannelsessystemet – og ikke bliver tabt efter grundskolen.

Omtalt af DR d. 29. februar 2016.