Kontakt

Det danske klassesamfund

De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste

Gennem de seneste årtier har der været en stigende ulighed i indkomsterne mellem de danske kommuner. Langt de fleste af de rigeste kommuner i Danmark er koncentreret nord for København, blandt den rigeste fjerdedel er der blot fire jyske kommuner. I Gentofte er den gennemsnitlige indkomst på næsten 455.000 kr. Det er mere end dobbelt så meget, som landets i fattigste kommune Langeland.

Der er de senere år blevet større forskel på indkomsterne i landet kommuner. I Gentofte og Rudersdal har indbyggerne over de seneste 30 år oplevet en real fremgang på mere end 100 pct. I Brøndby er indkomsternei samme periode vokset realt med omkring 60.000 kr., eller hvad der svarer til ca. 37 pct.

De laveste indkomster findes generelt set i det sydlige og nordlige Danmark. Det drejer sig om en række kommuner på Vest- og Sydsjælland (inkl. Lolland-Falster), Region Syddanmark samt Nordjylland. Langeland, Lolland, Bornholm og Ishøj er blandt de kommuner, hvor indkomsterne er allerlavest. Her er de gennemsnitlige disponible indkomster på omkring 220.000 kr. eller derunder.

I den modsatte ende finder man kommuner som Gentofte, Rudersdal og Hørsholm, hvor indkomsterne er over 400.000 kr. Langt de fleste af de rigeste kommuner i Danmark er koncentreret nord for og omkring København. Blandt den rigeste fjerdedel er der blot tre kommuner omkring Århus: Odder kommune, Skanderborg kommune, Favrskov kommune og derudover Fanø kommune. De resterende kommuner ligger alle omkring København.

De senere år er forskellene mellem landets kommuner blevet større. Den disponible indkomst i landets rigeste kommune, Gentofte, er i dag mere end dobbelt stor som i den fattigste kommune, Langeland.

Omtalt af DR d. 29. februar 2016.