Kontakt

Geografisk ulighed

De rige udgør en stigende andel i storbyerne

De rigeste fylder en større del af bybilledet i storbyerne. I centrale dele af København og Frederiksberg udgør de rigeste dobbelt så stor en andel af beboerne som på landsplan. I Aarhus og Aalborg var de rigeste førhen underrepræsenteret, men udgør nu en større andel end på landsplan.

Det er blevet mere populært at bo i storbyerne. De senere år har vi set en markant stigning i hus- og lejlighedspriser, og der er en tendens til, at flere med høje indkomster bosætter sig i byerne.
 
Figuren nedenfor viser, hvor stor en andel af beboerne i København K og Frederiksberg C, der er blandt de 10 pct. rigeste på landsplan, og hvordan tallet har udviklet sig gennem de sidste 30 år.
 
 
Vender vi blikket mod de næststørste byer i Danmark, ser vi den samme udvikling, hvor de rigeste udgør en stigende andel af byernes beboere. I Aarhus C var det kun ca. 7 pct. af beboerne, der i 1987 var blandt de 10 pct. rigeste på landsplan, mens de i dag udgør ca. 11 pct. I Aalborg er tallet tilsvarende steget fra 8 til 11 pct., mens udviklingen i andelen af rige beboere i Odense C også er stigende, men fra et noget lavere niveau. I odense var det i 1987 blot 4 pct., der var blandt de 10 pct. rigeste på landsplan, og i dag er det tal steget til 7 pct.
 
De store byer er dog ikke kun for de rige. I København er særligt København N, København NV og København SV kendetegnet ved, at mange af beboerne er blandt de fattigste. Storbyerne stikker i forskellige retninger med nyudviklede områder, der hovedsageligt er forbeholdt dem med de højeste indkomster, mens udviklingen ikke i samme grad er til at finde i nogle af de ældre bydele.
 
Ønsker vi en god fordeling på tværs af indkomst og baggrund i alle områder af storbyen, er det vigtigt, at vi sikrer en boligmasse, der er attraktiv og tilgængelig for alle indkomstlag.
 
Omtalt af Ekstra Bladet d. 24. juni 2019.